SAS döms till böter, efter att EU-kommisionen återantagit sitt tidigare beslut. Foto: ALEX LJUNGDAHLSAS döms till böter, efter att EU-kommisionen återantagit sitt tidigare beslut. Foto: ALEX LJUNGDAHL
SAS döms till böter, efter att EU-kommisionen återantagit sitt tidigare beslut. Foto: ALEX LJUNGDAHL
SAS menar att de inte alls varit med i någon kartell. Foto: SASSAS menar att de inte alls varit med i någon kartell. Foto: SAS
SAS menar att de inte alls varit med i någon kartell. Foto: SAS

SAS får höga böter – på 665 miljoner kronor

Publicerad

SAS har fått böter på över 600 miljoner kronor.

Detta efter att EU-kommisionen återigen antagit ett beslut från 2010.

SAS och tio andra flygfraktbolag ska enligt kommissionen ha bildat en kartell för att blåsa upp vissa avgifter.

Det var år 2010 som EU-kommisionen tog sitt ursprungliga beslut om att bötfälla flygbolagen. De ursprungliga böterna låg på 799 miljoner euro, motsvarande drygt 7,1 miljarder kronor.

Men det beslutet upphävdes år 2015 av EU-domstolens tribunal, på förfarandemässiga grunder. Nu har dock EU-kommissionen åter antagit sitt beslut att bötfälla SAS och tio andra flygfraktbolag.

För SAS del handlar det om böter på 70,2 miljoner euro, motsvarande drygt 665 miljoner svenska kronor, skriver Nyhetsbyrån direkt.

Kommissionen bedömer att SAS och de andra bolagen bildat en kartell på marknaden för flygfrakt. De ska sedan ha blåst upp tilläggsavgifter för bränsle och säkerhet för sina fraktkunder.

– Att samarbeta i en kartell i stället för att konkurrera för att erbjuda kunderna bättre tjänster kan inte godtas av kommissionen. Dagens beslut säkerställer att företag som ingick i flygfraktskartellen sanktioneras för sitt beteende, sade en konkurrenskommissionär i ett uttalande enligt Nyhetsbyrån Direkt.

SAS: ”Har inte varit delaktiga i kartell”

När det första beslutet revs upp 2015 meddelade SAS att de ansåg det beslutet vara ett bevis på att de gjort rätt i att gå vidare med frågan, skrev DN då. De hoppades också kunna använda den domen i de skadeståndsmål som hörde samman med den misstänkta kartellen.

– Vi bestrider alla krav och menar att vi inte har varit delaktiga i någon kartell, sade Marie Wohlfahrt, chefsjurist på SAS, då.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen