Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

SAS-chefen sågas för sitt framträdande

SAS vd Rickard Gustafson framträdde i SVT Aktuellt i tisdags för att förklara bolagets kris. Nu sågas hans framträdande.
Foto: SVT
Retorikexperten Marie-Louise Zeisig sågar SAS vd Rickard Gustafsons framträdande i SVT:s Aktuellt.
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Wilhelm Tersmeden är ordförande SAS Svensk Pilotförening.
Foto: Privat / Privat
SAS brottas just nu med stora problem.
Foto: NTB scanpix / TT NYHETSBYRÅN

SAS-chefen Rickard Gustafson sågas för sitt framträdande i SVT:s Aktuellt.

– Han stakar sig och är väldigt stel. Det känns som att han tränat en del och gått igenom argumenten. Han är ingen naturlig talare, säger retorikexperten Marie-Louise Zeisig, som ger SAS-chefen betyget 3 av 10.

Även facket reagerar på Rickard Gustafsons förklaringar till krisen.

Flygbolaget SAS befinner sig i djup kris. 700 flyg har ställts in den senaste tiden och passagerare har blivit strandsatta på avlägsna destinationer och fått bristfällig information.

Under den här perioden har SAS vd Rickard Gustafson hållit mycket låg profil och inte agerat synligt utåt. Istället har företaget skickat fram en kommunikationsdirektör och andra, lägre chefer.


LÄS MER: SAS vd om inställda flygen: ”Förtvivlad”


Men i tisdags blev det ohållbart och pressen på Rickard Gustafson för stor. Han bröt då tystnaden genom att först prata med Expressen. Senare på kvällen framträdde han i SVT:s Aktuellt direkt från Kastrup i Köpenhamn.

I båda intervjuerna förklarade han bolagets problem och alla inställda avgångar med att det var trångt i luftrummet över Europa under sommarmånaderna, att nya beställda flygplan från Airbus inte levererats, att ett oväder över Arlanda i helgen bidrog till kaoset och dessutom - vilket flera kritiker hävdat - att man haft svårt att rekrytera personal till sitt bolag på Irland, där anställningsvillkoren är sämre.

SAS kaos förminskas

Marie-Louise Zeisig är professionell föredragshållare och utbildare i retorik, röst och kroppsspråk. Hon har 30 års erfarenhet av att tala offentligt.

Hon blev själv fyra timmar försenad när hon tidigare i veckan skulle flyga från Stockholm till London med SAS.

Marie-Louise Zeisig är retoriksexpert. Hon är inte imponerad av SAS vd Rickard Gustafsons framträdande i SVT.
Foto: Anna-Lena Ahlström

Marie-Louise Zeisig är inte imponerad över Rickard Gustafsons framträdande i Aktuellt.

Hon reagerar framför allt på hans uttalande där att bolaget de senaste veckorna "haft en mer besvärlig situation än normalt".

– Det är verkligen en underdrift att säga så när 700 flyg är inställda och folk är förtvivlade. Det är betydligt mycket mer än "mer än normalt", säger hon och fortsätter: 

– Jag tycker att han mörkar vad det handlar om, nämligen de dåliga villkoren på Irland, och i stället pratar han om försenade leveranser på nya flygplan. Han försöker kringgå problemet.

SAS vd Rickard Gustafson intervjuas i SVT Aktuellt av Kristina Hedberg.
Foto: SVT

Hon reagerar också på det management-språk som Rickard Gustafson tillämpar. Att SAS haft svårt att rekrytera personal kallar han för "besättningsutmaningar".

– Nej, det är inget bra ord. Det är att ta en omväg runt vad det handlar om, nämligen att de har dåliga villkor. Det är inte en besättningsutmaning utan en ledningsutmaning, förklarar hon.

Hård kritik mot SAS-chefen

Marie-Louise Zeisig tycker att han inte verkar förstå vidden av problemen så som passagerarna upplever dem.

– Han försöker ha en verklighet som de som är i verkligheten inte känner igen. Han konstruerar en verklighet som inte stämmer.

Totalt sett ger hon honom betyget 3 av 10.

- Han får en trea. Det beror också på att han framträder just nu när det är helt ohållbart. Han försöker att göra en pudel och säga att han lider med passagerarna men det faller eftersom pudlandet kommer försent.


LÄS MER: Cancersjuka Marie, 40, strandad i London: ”En allvarlig situation”


Även från facket reagerar man på intervjuerna där Rickard Gustafson radar upp orsakerna till problemen.

Wilhelm Tersmeden är ordförande i SAS-sektionen inom Svenska Pilotföreningen.

– Svensk Pilotförening menar att majoriteten av störningarna på flygtrafiken kommer från att man inte kan bemanna flygplanen med flygande personal. Vi delar inte Rickard Gustafsons uppfattning, säger Wilhelm Tersmeden. 

Han säger att SAS nu måste lösa de akuta problemen, men att man från fackets sida inte har något nytt möte inbokat med ledningen.

– Vi har inget konkret på gång. Vi har från Pilotföreningen sagt att vi är öppna för att ställa upp och hjälpa till om det är något vi kan göra. Problemet är att vi går på knäna. Folk jobbar redan max, säger Wilhelm Tersmeden.


LÄS OCKSÅ: 7 saker du inte visste om SAS 


Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!