Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

SAS-avtalet med piloterna kan ha blivit dyrare än känt

SAS-avtalet kan bli betydligt dyrare än vad bolaget kommunicerat, skriver DN. Foto: OLE BERG-RUSTEN / AP TT NYHETSBYRÅN
SAS vd Richard Gustafson. Foto: JENS DRESLING / AP

Efter en sju dagar lång konflikt nådde SAS ett avtal med de strejkande piloterna. 

Men det treåriga avtalet kan kosta betydligt mer än vad bolaget själva meddelat, skriver DN. 

Klausuler kan innebära att kostnaden blir dubbelt så dyr än tidigare känt. 

Det var i slutet av april som pilotstrejken på bolaget SAS bröt ut – och som uppges ha kostat mellan 75 och 100 miljoner kronor per dag. 

I debatten framkom uppgifter om att piloterna krävt 13 procent i lönehöjning, samtidigt som schemaläggningen varit en av de viktigaste frågorna för piloterna i förhandlingarna.  

Efter sju dagar, den 2 maj, i konflikt meddelade SAS att de slutit ett treårigt avtal med piloternas fackförbund. 

SAS-avtalet kan bli dyrare än tidigare känt

Piloterna fick bland annat 3,5 procent i lönehöjning. 

– Det allra viktigaste för oss har varit att säkra att våra medlemmar inte mister jobben och att de har anställningstrygghet. Det har vi lyckats med och samarbetsavtalen ingår nu som en del av kollektivavtalet. Vi har också fått på plats en schemaläggningsordning som ger en mer förutsägbar arbetsvardag. Andelen piloter i gruppen med förutsägbara scheman ökas från 40 procent till 60 procent, sade Wilhelm Tersmeden, ordförande för SAS-sektionen på Svensk pilotförening.

Enligt DN kan dock avtalet som slutits bli en betydligt mer kostsam historia för SAS. Källor uppger för tidningen, som har tagit del av avtalen, att de innehåller ”mer eller mindre dolda utgifter”. 

Den beräknade ökningen i kostnadsnivå, som SAS meddelat är 4,37 procent, går inte heller ihop med de slutna avtalen, enligt tidningen. I stället rör det sig om en tvåsiffrig ökning i kostnader.

Ökade kostnader med över 15 procent

Bland annat finns det en pott på tio miljoner kronor som ska fördelas till alla SAS-piloter varje år – men också rätt till extra fridagar och flygscheman som resulterar färre produktionsdagar.  

– Med arbetstidsförkortning, färre produktionsdagar och de här tio miljonerna som också är avtalat är man uppe över 15 procent, säger en källa med god insyn till DN. 

Under strejken ställdes mer än 4 000 SAS-flygningar in och närmare 400 000 passagerare drabbades. 

DN har sökt SAS som avböjt att kommentera i väntan kvartalsrapport som presenteras tisdag morgon klockan 8.  

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!