Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Trump: De som handlar med Iran handlar inte med USA

Irans president Hassan Rouhani i en tv-intervju i augusti 2018. Under gårdagen avfärdade presidentens Donald Trumps invit om att förhandla om kärnvapen. ”Psykologisk krigsföring”, menade Hassan Rouhani. Foto: PRESIDENTIAL OFFICE HANDOUT / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
President Donald Trump vill komma nå en lösning gentemot Iran genom att införa sanktioner. Foto: CAROLYN KASTER / AP TT NYHETSBYRÅN

Under tisdagen inför USA kraftfulla sanktioner mot Iran. 

Samtidigt vidgar Trump sitt handelshot till flera andra länder. 

De som gör affärer med Iran kommer inte få göra affärer med USA, skriver Donald Trump på Twitter. 

Hotet riskerar att drabba Sveriges miljardexport till Iran. 

USA inför under tisdagen en rad sanktioner mot Iran. 

I en exekutiv order under måndagen, hävdade Trump att sanktionerna ska sätta finansiell press på Tehran för att nå en ”omfattande och varaktig lösning” på det iranska hotet. Bland nämns att han vill förhindra Irans utvecklande av missiler.

I praktiken innebär det att Donald Trump återinför en mängd  sanktioner som fanns tidigare mot Iran innan den överenskommelsen om kärnvapen övergavs i maj i år, rapporterar AFP.

Hotar Sverige

Vid lunchtid svensk tid twittrar Trump att de sanktionerna är officiellt införda. I samma tweet hotar han alla länder som bedriver handel med Iran:

 ”Iransanktionerna är officiellt införda. Det är de mest bitande sanktionerna som någonsin införts och i november ökar de ännu en nivå. Den som gör affärer med Iran kommer INTE att göra affärer med USA. Jag ber om VÄRLDSFRED, ingenting mindre!”

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1026762818773757955

Sverige berörs i högsta grad av hotet. Landet har en lång tradition av att vara verksamma i Iran och 2014 uppgick den svenska exporten till Iran till 2,1 miljarder kronor, enligt siffror från regeringen.

Foto: CAROLYN KASTER / AP TT NYHETSBYRÅN

”Måste börja bete sig som ett normalt land”

Sanktionerna kommer inledningsvis slå hårt mot nyckelindustrier, som tillverkar bilar och mattor. Även tillgången till amerikanska dollarsedlar påverkas. 

Effekterna av sanktionerna har redan märkts av då den iranska valutan rial tappat halva sitt värde sedan Trump meddelade att USA överger kärnvapenavtalet från 2015. 

– De måste börja bete sig som ett normalt land, säger utrikesminister Mike Pompeo till Washington post, och kräver ”stora förbättringar” av landet.

EU:s diplomatiska chef Federica Mogherini ställer sig kritisk till de nya sanktionerna mot Iran. Foto: Epa / EPA

EU kritiska till sanktionerna

EU ställer sig kritiska till Trumps återinförda sanktioner. 

– Vi är fast beslutna att skydda europeiska ekonomiska aktörer som är engagerade i legitima affärer med Iran, säger EU:s diplomatiska chef Federica Mogherini.

Men trots försäkran från EU har många europeiska företag redan lämnat Iran av rädsla för USA:s sanktioner ska slå mot deras verksamhet. 

 

LÄS ÄVEN: Svenska företaget kan tvingas lämna Iran 

 

Iran: ”Ta bort kniven”

Under gårdagen gick Donald Trump ut med att han öppnar upp för ett nytt kärnvapenavtal med Iran. Utspelet mottogs svalt av Irans president, Hassan Rouhan, som kallade det för ”psykologisk krigsföring”. 

– Om du är en fiende och hugger en annan person med en kniv, och så säger du att du vill förhandla, då är det första du måste göra att ta bort kniven, sa Hassan Rouhani. 

 

LÄS MER: Trump öppnar för nytt avtal med Iran 

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!