Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Pensionärer får sänkt skatt i nya budgeten

Foto: ?THOMMY TENGBORG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN

Sänkt skatt för pensionärer.

Slopat miljardtillskott på fem miljarder till landets kommuner.

Det är några av nyheterna i regeringens budgetproposition.

–  Läget i omsorgen är akut. Att dra bort fem utlovade miljarder per år gör stor skada, säger Kommunals ordförande Tobias Baudin upprört.

Övergångsregeringens budget för 2019 utgår från tidigare budgetbeslut i riksdagen.

– Det här är inte en rödgrön budgetproposition. Resultatet av det här är knappast någons idealbudget. Vissa verksamheter kommer tillfälligt att gynnas, andra kommer tillfälligt att missgynnas jämfört med tidigare beräknade anslagsnivåer. Vi utgår från 2018 års budget,  sa finansminister Magdalena Andersson när hon på torsdagsmorgonen presenterade budgeten - en budget som kan vara hennes sista som minister.

Det var länge ovisst om det skulle bli sänkt skatt eller inte för pensionärerna från årsskiftet.

Men det blir sänkt skatt för personer över 65 år.

Det framgår av regeringens förslag till övergångsbudget som blev offentlig någon timme innan finansminister Magdalena Andersson presenterade budgeten.

Pensionärerna gläds

Inför budgetförslaget har regeringen också rådgjort med övriga partier utom Sverigedemokraterna.

– Det är glädjande att partierna kommit överens om att ta detta stora steg mot att helt avskaffa den högre skatten för pensionärer. SPF Seniorernas långa kamp för skattelättnader för pensionärer har varit framgångsrik. Nu förutsätter vi också att denna orättvisa skatteskillnad försvinner helt år 2020. Eventuella framtida skattelättnader för löntagare måste åtföljas av motsvarande skattelättnad för pensionärer, säger Eva Eriksson, ordförande för SPF Seniorerna.

Så är förslaget

Regeringens förslag i övergångsbudgeten innebär att skatten sänks från 1 januari 2019 för personer äldre än 65 år med inkomster mellan ca 17 000 och 98 000 kronor i månaden. Det rör sig om drygt en miljon personer. 

350 kronor i lägre skatt

För pensionärer med en månadsinkomst på 25 000 kronor blir skattesänkningen ungefär 350 kronor i månaden.

Genom förslaget tas hälften av den skillnad som i dag finns i beskattning mellan löneinkomst och pension bort. Sänkningen sker genom att förstärka det så kallade förhöjda grundavdraget.

Smäll för vissa pensionärer

Personer över 65 år med en förvärvsinkomst över drygt 98 000 kronor per månad får höjd skatt. Det är ca 8 500 personer. Anledningen är att denna grupp med nuvarande regler betalar lägre skatt än löntagare under 65 år.

Personer som är äldre än 65 år med en årsinkomst som är lägre än ca 17 000 kronor betalar sedan den 1 januari 2018 inte högre skatt än personer med arbetsinkomst som är yngre än 65 år.

Förslagets kostnad för staten: 4,17 miljarder kronor per år.

Magdalena Andersson: Långsammare tillväxt

Efter en relativt hög tillväxt under 2018 förväntas BNP växa i långsammare takt nästa år. Arbetslösheten väntas hamna på 6,4 procent 2018 och vara oförändrad under 2019. 

Finansdepartementet räknar nu med en BNP-tillväxt på 2,5 procent i år, för att sedan falla till 2,1 respektive 1,6 procent de kommande två åren.

– Prognoserna är mer relevanta för innevarande år än för kommande, eftersom en ny regering kommer att lämna förslag om ny politik, skriver Magdalena Andersson.

Kommunal rasar

Men flera tänkta satsningar från regeringen blir inte av. 

– Det största är tillskottet till kommunerna på fem miljarder som inte finns med, sa Magdalena Andersson på presskonferensen på morgonen.

De frysta fem miljarderna får inte bara de kommunala planerarna att svettas. Fackförbundet Kommunal är på krigsstigen.

– Att dra bort fem utlovade miljarder per år gör stor skada. Och kom då ihåg att det behövs mycket större investeringar på sikt. Det kommer vi att kräva av nästa regering. Välfärden är inget särintresse. Hela Sverige är beroende av den. Nu måste partierna lämna sina skyttegravar och ta ansvar, dundrade Kommunals ordförande Tobias Baudin  i ett pressmeddelande.

135 000 nya kommunanställda behövs

Enligt Kommunals beräkningar behövs ytterligare 135 000 anställda i Sveriges välfärd under den kommande mandatperioden. 

– I Kommunals stora medlemsundersökning uppger nästan var annan undersköterska att bemanningen i äldreomsorgen är så låg att det innebär en risk för de äldre. Var tredje barnskötare i förskolan vittnar om så låg bemanning att det varje vecka är risk för barnen skriver Tobias Baudin. Och fortsätter:

– Läget i omsorgen är akut. Yrkesskickliga medlemmar i Kommunal är tydliga: de behöver fler kolleger. Jag kräver att samtliga partier som gör anspråk på att sitta i en ny regering ger ett snabbt besked till landets barn, äldre och anhöriga. Tänker de tillföra resurser till kommunerna så snart en ny regering kan lägga en tilläggsbudget.

Men det är inte bara de kommunala statsbidragspengarna som uteblir.

Aviserade satsningar på polis och försvar och utökade medel för klimatinvesteringar blir heller inte av.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!