Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sänkt arbetsgivaravgift, sjuklön, permittering, stödlån – enkelt förklarat

Följ senaste nytt om coronautvecklingen i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 10 och 20 på helgerna.
Emil Källström (C), finansmarknadsminister Per Bolund (MP), finansminister Magdalena Andersson (S) och Mats Persson (L) presenterar ett krispaket riktat till svenska småföretagFoto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Finansmarknadsminister Per Bolund (MP), Mats Persson ekonomisk-politisk talesperson (L), finansminister Magdalena Andersson (S), och Emil Källström ekonomisk-politisk talesperson (C) lanserar krispaket för företagen.Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: SHUTTERSTOCK

Regeringen har lanserat flera stödpaket för att försöka rädda svenska företag och svenska jobb som hotas av coronakrisen.

Här är enkla svar på dina frågor om arbetsgivaravgifter, hyresrabatter, skatteuppskov, korttidspermittering, sjuklöneansvar och stödlån.

Ett krispaket på 300 miljarder kronor presenterades 16 mars. 20 mars kom ytterligare ett som handlade om utökade krediter och kreditgarantier till främst mindre företag. 25 mars kom det tredje paketet med sänkta arbetsgivaravgifter och hyresrabatter.

När sänks arbetsgivargifterna?

En tillfällig nedsättning av arbetsgivaravgifterna föreslås från 1 mars till 30 juni 2020 – enbart ålderspensionsavgiften ska betalas. Nedsättningen ska gälla för upp till 30 anställda och på den del av lönen som inte överstiger 25 000 kronor per månad.

Hur kan ett företag få hyresrabatt?

Företag som har problem med att betala hyran ska kunna förhandla med sin hyresvärd om att sänka hyran. Staten kan stå för 50 procent av hyresnedsättningen på upp till 50 procent av hyran.

Stödet ska sökas av hyresvärden – och förhandlingarna om hyresrabatten mellan värdarna och företagen kan sätta i gång omedelbart.

Kan företagare skjuta upp sin skatt?

I regeringens första krispaket ingick att företag kan vänta med att betala in skatt till staten – i praktiken ett slags lån till bolagen. Förslaget börja gälla 7 april, men retroaktivt från och med 1 januari i år.

I det tredje paketet föreslås en möjlighet för företag att fram till halvårsskiftet ändra förra årets inbetalningar av preliminärskatten.

Vilka företag kan få anstånd med skatten?

Alla företag som behöver det ska få uppskov – om de inte redan har stora skatteskulder redan eller missköter sin ekonomi.

Vad betyder korttidspermittering?

Förslaget om korttidspermittering (eller korttidsarbete som det egentligen heter numera) är nytt och innebär att den anställde får behålla större delen av lönen och staten står för drygt halva kostnaden.

Vem kan söka ersättning för korttidsarbete?

Ersättning för korttidsarbete/permittering kan sökas av företag med tillfälliga och svåra ekonomiska problem i kölvattnet av coronaviruset.

Stödet för korttidspermitteringar söks från 7 april 2020 hos Tillväxtverket, och kan ansökas retroaktivt från och med den 16 mars. En arbetsgivare kan få stöd i sex till nio månader.

Kan ensamföretagare söka stödet?

Ensamföretagare har rätt att söka stödet för korttidsarbete, men inte om företaget drivs som enskild firma. Den som är ägare och enda anställd i en annan företagsform kan få stöd.

Kan företag slippa betala sjuklön?

I regeringens krispaket ingår att staten tar över ansvaret för sjuklön och låter företagen slippa. Staten tar hela kostnaden för sjuklön under april och maj månad 2020.

Sjuklön för de första 14 sjukdagarna betalas alltså av staten, inte av företagen. Karensdagen, den första sjukdagen som den anställde brukar få löneavdrag för, är tillfälligt slopad.

Hur mycket kan företagen låna?

Statliga Almi Företagspartner har av regeringen fått ett kapitaltillskott på tre miljarder kronor för att öka sin utlåning till små och medelstora företag.

Svensk Exportkredits möjligheter till utlån ökas från 125 miljarder till 200 miljarder. Exportkreditnämndens (EKN) tak för kreditgarantier höjs från 450 miljarder till 500 miljarder kronor.

Vilka typer av bolag kan söka stödlån?

Almi riktar sig till bolag upp till 250 anställda i alla branscher. Det ska vara i grunden bärkraftiga, framgångsrika och sunt finansierade bolag som ska hjälpas att överleva.

Svensk Exportkredit och Exportkreditnämnden vänder sig till svenska exportföretag.

Vad innebär den statliga företagsakuten?

För att göra det lättare för drabbade små och medelstora företag inrättas en statlig företagsakut. Staten garanterar 70 procent av nya lån från bankerna till företag som på grund av det nya coronavirusets följder fått ekonomiska svårigheter, men i övrigt är livskraftiga. Garantin ställs ut till bankerna – som i sin tur ger ut garanterade lån till företagen.

Missa inga nyheter om coronaviruset! Ladda ner Expressens app – och slå på notiser – för senaste nytt. 

Tv: Se regeringen presentera krispaketet

Krispaketet som regeringen presenterat kan omfatta upp till 300 miljarder kronor, enligt finansmarknadsminister Per Bolund.
Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!