Sänk skatten på vår bensin kräver Jennika Bylund, 22, från Njurunda och 64 000 undertecknare av protestlistan. Jag är beroende av min bil. Jag har inget annat val än att köra, säger Jenny.
Sänk skatten på vår bensin – kräver Jennika Bylund, 22, från Njurunda och 64 000 undertecknare av protestlistan. – Jag är beroende av min bil. Jag har inget annat val än att köra, säger Jenny.

"Sänk bensinskatten"

Publicerad
Uppdaterad
Bensinupproret har startat.
Över 64 000 svenskar har skrivit under protestlistorna mot de höga bensinskatterna.
Priserna måste bli lägre, kräver Jennika Bylund, 22.
Jennika Bylund, 22, bor i Njurunda utanför Sundsvall. Varje dag tar hon bilen för att komma till jobbet. Minst en timme om dagen blir det bakom ratten. Nu har hon tröttnat på de dyra bensinpriserna.

Skriver på listan

Därför har hon och 64 071 andra personer skrivit under en upprorslista som ska skickas till finansminister Pär Nuder. Och antalet underskrifter bara växer. – Jag är beroende av min bil. Jag har inget annat val än att köra. Men bensinpriset måste bli lägre, säger Jenny.

Krav: lägre moms

Bensinskatteupproret kräver att momsen på bensin ska vara densamma som för kollektivtrafik, sex procent. I dag är den 25 procent. Initiativtagarna påstår även att många kan tvingas att sluta jobba och leva på a-kassa om bensinskatterna inte sänks. Det blir helt enkelt för dyrt att åka till jobbet.

Kan inte köra mer sällan

Jennika Bylund och hennes pojkvän betalade sammanlagt 6 500 kronor för bensin förra månaden. Men hon varken kan eller har lust att köra mindre. Bilar är Jennikas största intresse. – Jag kör veteranbil varje helg hela sommaren. Vi åker över hela landet. Även Motormänens riksförbund samlar in namnunderskrifter mot det höga bensinpriset. De vill sänka skatten med två kronor per liter. – Ungefär sju kronor av priset är skatt. Det här är en tung kostnad, säger presschef Tomas Nilson.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen