Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Sandviks-vd:n kan ta över toppjobb hos industrijätten

Björn Rosengren har varit vd på Sandvik sedan 2015. Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Tidigare vd:n Ulrich Spiesshofer lämnade bolaget med omedelbar verkan den 17 april. Foto: ENNIO LEANZA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Björn Rosengren, vd för Verkstadsbolaget Sandviks kan ta över vd-posten på ABB, erfar Dagens industri

Ett jobb som kan göra Rosengren till en av de största svenska företagsledarna någonsin.

Det var den 17 april som industrijätten ABB:s styrelse gick ut med att Ulrich Spiesshofer lämnade bolaget med omedelbar verkan.

Nu skriver Di att Sandviks-vd:n Björn Rosengren är en av toppkandidaterna till jobbet.

– Med hans stora fokus på decentralisering skulle han vara en mycket passande vd för ABB, säger en person med insyn till tidningen.

Björn Rosengren som 2015 tog över som vd på Sandvik har hela tiden framhävt vikten av just decentralisering.

Familjen Wallenbergs maktbolag Investor, som är största ägare i ABB har också varit tydliga med att bolaget behöver decentraliserats. 

ABB:s ordförande Peter Voser, som tillfälligt tagit över posten i väntan på rekryteringen av en ny vd har tidigare till Di förklarat vilken typ av profil man söker för rollen.

– Vi letar också efter någon som har en bakgrund i en framgångsrik högpresterande kultur och har en hög integritet. Det behöver inte vara någon från vår industri, men det ska vara någon som har erfarenhet av att förändra kultur och bygga nya affärsmodeller.

Björn Rosengren har som vd för Sandvik varit tydlig med vikten av decentralisering. Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN

Flera faktorer uppges tala för Rosengren

Enligt Di:s uppgiftslämnare finns en rad faktorer som pekar på att Rosengren ses som en het kandidat till jobbet.

Bland annat uppges vd:n nu känna sig klar med Sandvik. Vd-posten på ABB skulle också göra att Rosengren kommer tillbaka in i Wallenbergsfären.

Dessutom skulle Björn Rosengren ses som en av de största svenska företagsledarna någonsin om han landade jobbet.

Samtidigt menar andra personer som Di talat med att en decentralisering av ABB är en mycket stor, och kanske allt för svår utmaning.

Framgångsrik period på Sandvik

Björn Rosengren har tidigare varit affärsområdeschef för Atlas Copcos gruv- och anläggningsdivision. 2011 lämnade han bolaget för att ta över som vd för finländska Wärtsilä, där också Investor är storägare.

Rosengren gick vidare 2015 då han blev vd för Sandvik. 

Hans period som vd har varit mycket framgångsrik. Koncernens lönsamhet skjutit i höjden sedan Rosengren tog över, och enligt DI har aktien gett en totalavkastning på över 110 procent, samtidigt som börsens totalavkastning är drygt 30 procent.

Björn Rosengren har avstått från att kommentera uppgifterna, skriver Di. 

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!