När resebolaget Ticket i höstas sammanställde sin bokningsstatistik inför vintern så var Thailand det näst populäraste landet att åka till.
Men det är inte alla som får den där perfekta semestern som man drömt om. Varje år får Allmänna reklamationsnämnden, ARN, in flertalet anmälningar från besvikna Thailands-resenärer.
Orsakerna är varierande. Någon klagar på smutsiga rum, en annan på flygförseningar och en tredje på att ödlor åt av frukostbuffén.
Du som resenär kan få tillbaka pengar
Den som är ute och reser har också vissa rättigheter. Även om det för en själv kan vara svårt att hålla koll på vad som gäller.
– Är det så att man upplevt den här försämringen så kan man kräva prisavdrag för det. Det betyder att om det är väldigt smutsigt på rummet och man behöver byta hotellrum så kan man få tillbaka en viss summa för att man upplevt det besväret, säger Maja Lindstrand, jurist på Konsumentverket.
Hur mycket man kan få tillbaka varierar. I flera av de anmälningar som kommit in till Arn klagar resenärerna på att specifika fel gjort att hela resan känts förstörd – vilket gjort att man krävt full återbetalning. Men det brukar inte funka, berättar Maja Lindstrand.
– Det är så alltid jättetråkigt för konsumenten när det inte blir som man tänkt sig, det är ju trist om det påverkar hela semestern. Men man har ju ändå fått semester och man har varit på orten. Det är en sak om man inte ens kunnat ta del av resan, då finns det grund för att få tillbaka alla pengar. Men har man varit där så kommer man i princip alla fall att inte få tillbaka hela beloppet, säger hon.
Georg fick 6000 kronor efter flygförsening
En av dem som fått rätt till ersättning efter att ha klagat hos ARN är Georg Carlsson, 76, från Gävle. Han och hans fru flyg till Thailand blev 50 timmar försenat. De ansökte om återbetalning för de förlorade semesterdagarna – och fick tillbaka nästan 6 000 kronor.
– Jag fick rätt i min argumentering, pengarna är en sekundär sak i en sådan här situation. Men de är så klart välkomna. Det som jag gläder mig mest åt är att jag fick rätt i sak, säger han.
Taket rasade in på drömsemestern
Sandra Algervik, 23, från Alingsås är också en av dem som fått sin Thailands-resa förstörd. Hon var där förra våren på personalresa och en natt vaknade hon upp av ett högt brak. Taket hade rasat in.
– Träden var ruttna, det var ju inte storm, säger hon och fortsätter:
– Jag trodde att det var en tsunami. Man blev ganska rädd och trodde att resten av huset också skulle rasa in.
Efter händelsen sade hotellet att hon och de andra skulle få tillbaka pengarna för vistelsen. Men hon har än så länge inte fått några pengar.
– Jag tycker det är ganska tråkigt när de kommer ner mitt i natten och skrattar åt att det har hänt. Sedan kan de inte ens ersätta det, säger hon.


Fick köpa helt ny resa efter konkurs
I december förra året skulle Stig Andersson åka till Thailand tillsammans med sin familj. Men när avresedatumet närmade sig så gick resebyrån i konkurs – och ägarna försvann spårlöst. Familjen fick då köpa helt nya biljetter för 26 000 kronor.
Runt 50 personer valde att polisanmäla resebolaget eter att ha varit med om liknande problem.

Gå igenom dina försäkringar - innan du åker
För att undvika tråkigheter så är det bra om man kollar igenom sina försäkringar.
– Är det en vanlig semesterresa inom 45 dagar så är ju ofta hemförsäkringens reseskydd tillräckligt. Ska man vara borta en längre tid så får man se till att förlänga försäkringen innan den går ut, säger Gabriella Hallberg, jurist på Konsumenternas försäkringsbyrå.
Anmälningar till ARN och det ska du tänka på:
Bytte hotell efter smutsig pool
Familjen skriver i sin anmälan till ARN att de framfört tydliga krav på hur hotellet skulle vara: Inte för lyxigt, men ändå mysigt och familjärt.
Men familjen upplevde att hotellet inte alls levde upp till deras förväntningar. Efter att ha klagat på vad de ansåg var smutsiga rum och obrukbara pooler valde de att boka ett nytt hotell på egen hand.
Resebolaget erbjöd dem totalt 5 500 kronor i kompensation för att hotellet inte levt upp till vad de hoppats på. Familjen ställde dock vidare krav hos ARN: De ville ha full återbetalning på det första hotellet och ersättning för förlorad semestertid och resekostnader.
ARN menar att det är bevisat att det fanns vissa brister på hotellet, men det är inte klart att familjen klagat på plats på hotellet. De bedömer därför att hotellet inte fått en chans att ordna problemen – som ARN menar att de hade kunnat göra.
Vilka: Familj med tre vuxna och två barn
När: Två veckor i januari 2016
Var: Phuket, Thailand
Pris: 70 995
Vad: Smutsigt hotell som inte levde upp till förväntningarna
Ersättning från resebolaget: 5 500 kronor
Krav via ARN: Återbetalning av kostnaden för gamla hotellet. Ersättning för förlorad semesterdag samt resekostnader.
Beslut: Avslag
Ödlor åt av buffén
Två vuxna åkte till Thailand i november 2015. De upplevde att hotellet var mycket smutsigt och de menar i sin anmälan att deras terrass inte städades på fem dagar. Vid frukostbuffén ska både fåglar och ödlor ha tagit för sig av maten, som inte hade lock över sig. Stranden ska också ha varit täckt av sopor. För det kräver paret 20 000 i ersättning för en ”förstörd semester”.
Resebolaget svarar att de undersökte parets kritik, men att de inte kunde hitta några bevis för att det låg till som de beskrev. De har också städat terrassen efter att paret framfört klagomålet.
Bolaget betalade också ut 2 400 kronor till paret i ersättning.
ARN anser att felen som inträffat kompenseras av den redan utbetalda ersättning. De nekar därför kravet.
Vilka: Två vuxna
När: Två veckor i november 2015
Var: Phuket, Thailand
Pris: 28 514 kronor
Vad: Smutsigt hotell. Djur ska ha ätit av frukostbuffén.
Ersättning från resebolaget: 2 400 kronor
Krav via ARN: 20 000 kronor
Beslut: Avslag
Flygrädd fick byta plats
Två män reste till Thailand tillsammans i december 2015. En av dem är väldigt flygrädd och de hade därför bokat två specifika platser i avdelningen med mer benutrymme. Men när de skulle åka hem fick de byta plats då mer personal skulle med på planet. I sin anmälan till ARN skriver mannen att han fick panik under resan och att han tyckte det var väldigt jobbigt.
Han fick dock komma in och sitta med piloterna.
Resebolaget menar att de var tvungna att flytta dem då de inte kunde flyga över Ryssland som planerat, vilket gjorde att de behövde mer personal. De menar att de inte visste hur viktigt det var för mannen att sitta på den specifika platsen. Flygbolaget har totalt betalat ut 6 730 kronor i ersättning.
ARN avslår vidare krav, då de anser att ersättningen är tillräcklig.
Vilka: Två vuxna
När: Två veckor december 2015
Var: Thailand
Pris: 21 610
Vad: Byte av flygstol. Påverkade negativt då mannen är mycket flygrädd.
Ersättning från resebolaget: 6 730
Krav via ARN: 20 000
Beslut: Avslag
Termiter tuggade upp kläderna
Efter att familjen tillbringat elva dagar på hotellet visade det sig att det var termiter inne på deras rum. Krypen hade ätit på kläder och väskor och efter det fick familjen byta rum. I det nya rummet var det dock stopp i avloppet, skriver familjen i sin anmälan. Barnen sov dåligt eftersom de var rädda för termiterna.
Resebolaget menar att familjen fick ett bättre rum efter bytet. De har betalat ut 5 600 kronor i ersättning och menar att det kompenserar både det igensatta avloppet och kostnaden för dem saker termiterna förstört.
Arn gör samma bedömning och menar att det kompenserar resans fel.
Vilka: Två vuxna samt två barn
När: Tre veckor vid årsskiftet 2015/16
Var: Khao Lak, Thailand
Pris: 60 691 kronor
Vad: Termiter på rummet. Stopp i avloppet.
Ersättning från resebolaget: 5 600 kronor
Krav via ARN: 24 745 kronor
Beslut: Avslag
Försäkring innan du åker
• I alla hemförsäkringar ingår det en reseförsäkring som gäller i 45 dagar. Ska du arbeta, studera, ägna dig åt riskfyllda aktiviteter eller vara borta längre än 45 dagar behöver du köpa ett tillägg.
• Hemförsäkringen ger ersättning för de viktigaste skadehändelserna som kan inträffa på en resa, till exempel sjukhusvård samt ersättning för stölder upp till ett vist belopp. Vad som ingår och inte ingår skiljer sig åt mellan olika försäkringar och försäkringsbolag.
• Den som inte har en hemförsäkring kan köpa till en separat försäkring.
• Om man betalar med kort ingår i vissa fall en kortreseförsäkring som inkluderar avbeställningsskydd.
Under resans gång
Avbeställning
Ett avbeställningsskydd ingår i vissa fall när man köper ett resetillägg till sin hemförsäkring eller om man betalar resan med kort. Vissa bolag erbjuder också avbeställningsskydd.
Om du avbeställer för att du blivit sjuk eller råkat ut för ett olycksfall måste du i de flesta fall visa upp ett läkarintyg. Avbokar du på grund av en allvarlig händelse – såsom inbrott eller egendomsskada – krävs oftast en polisanmälan eller ett intyg från ett försäkringsbolag.
Förseningar
Hemförsäkringens reseskydd ersätter i många fall både försenat bagage och personförsening. Många bolag har en karenstid på mellan sex och åtta timmar. I vissa fall ersätts också outnyttjade semesterdagar.
Om ditt flyg är försenat har du rätt till både stöd och hjälp av flygbolaget, enligt EU:s regler. Du inkluderas av dessa regler när du reser från ett EU-land eller om flygbolaget är europeiskt.
Det här räknas som förseningar och så här mycket kan du få tillbaka:
– Tre timmar vid flygningar på högst 1 500 kilometer: 250 euro, drygt 2 400 kronor.
– Tre timmar vid alla flygningar inom EU som är längre än 1 500 kilometer, samt vid alla övriga flygningar på mellan 1 500 och 3 500 kilometer: 400 euro, drygt 3 800 kronor.
– Tre timmar vid alla flygningar som inte omfattas av ovan nämnda punkter: 600 euro, drygt 5 700 kronor.
Det finns undantag från rätten till ersättning. I vissa fall kan beloppen halveras. Du har inte rätt till ersättning automatiskt.
Du kan också få skadestånd för eventuella utlägg. Spara kvitton.
Försenas flyget mer än fem timmar ska flygbolaget erbjuda kostnaden tillbaka för den del man inte kunnat nyttja. Om du accepterar återbetalning kan du inte begära att flygbolaget ska flyga dig vidare gratis.
Ändringar i resan
Om du åker på en paketresa så inkluderas den av paketreselagen. Den ger dig skydd mot ändringar i resan som arrangören gör före eller under själva resan.
Den gör gällande att information och reklam innan själva resan måste vara tydlig och begriplig. Vad som ingår och vad det kostar måste framkomma tydligt.
Arrangören måste informera i god tid om det görs någon ändring i resan. Du har rätt till ersättning om:
– Arrangören avbryter avtalet och du godtar en billigare ersättningsresa. Då ska du få mellanskillnaden i ersättning.
– Avstår du från ersättningsresa ska du få pengarna tillbaka.
– Om det sker en försämring av det du betalat för i avtalet, om det är skäligt.
Upptäcker du ett fel i resan när du redan har rest ska du underrätta arrangören och dennes representant inom ”skälig tid” efter att du upptäckt felet. De är skyldiga att försöka finna en lämplig lösning.
Du har i vissa fall rätt till skadestånd om det uppstår fel efter avresa. Ligger felet utom arrangörens kontroll gäller inte det.
Följer inte arrangören reglerna så ska du klaga till bolaget i första hand. Om detta inte hjälper kan du ta det vidare till ARN eller Konsumentverket.
Det här kan du göra om du blir missnöjd:
■ Om du blir missnöjd med resan när du är på plats ska du ta kontakt med personal på plats. Framför problemet och berätta vad du vill ha för lösning.
■ Du kan reklamera din resa. Kontakta i första hand arrangören om det är en paketresa och inte gäller kompensation för flygförsening och berätta varför du vill ha ersättning och varför. Bifoga eventuella kvitton. Spara kopior.
■ Får du inte hjälp på det sätt du önskat kan du vända dig till exempelvis Hallå konsument. De kan hjälpa dig vidare.
■ Följer inte flygbolaget eller arrangören den konsumenträttsliga lagstiftningen inom reserättigheter kan du anmäla det till Konsumentverket. Hos ARN kan du få ditt ärende prövat, om flygbolaget inte vill betala ut ersättning.
■ Om du blev nekad ombordstigning, din resa nedgraderades, om resan blev försenad eller inställd så kan du använda dig av reklamationsblanketten ”Flygpassagerares rättigheter”. Den kan lämnas in till flygbolag, Konsumentverket och ARN.