Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sandra, 26: ”Kan bli sparkad när som helst”

LIVE-TV: Se Di TV – Sveriges ekonomi-tv-kanal
Malin Ackholt, ordförande i Hotell- och restaurangfacket.Foto: PRESSBILD
Sandra Ströberg.Foto: PRIVAT

I Sverige har tiotusentals personer varslats eller permitterats – och enligt experter riskerar uppemot 1,5 miljoner jobb att försvinna.

Handel, hotell och restaurang är branscher som drabbas hårt.

– Situationen är jättejobbig. Jag känner mig inte trygg och kan när som helst bli sparkad, säger Sandra Ströberg, servitris från Lund.

Den senaste veckan har tusentals svenskar varslats om uppsägning. Experter varnar för framtida massarbetslöshet – och spår att uppemot 1,5 miljoner jobb kan försvinna om denna situation fortsätter.

Bland de första att märka av de ekonomiska effekterna är anställda inom tjänstesektorn, som resebranschen, hotell och restaurang samt handel.

En av dem är Sandra Ströberg, 26, från Lund som är orolig för sin framtid. 

Hon har två jobb – på en sportbar i Lund och på en konferensanläggning i Malmö.

– Just nu har jag näst intill förlorat alla mina pass på konferensanläggningen, och vi har fått stänga många dagar på sportbaren eftersom vi inte kan visa någon sport. Jag har gått från 180 timmar i månaden till sex på en vecka. 

– På båda mina arbetsplatser är vi beroende av stora sällskap. 

Ensamstående mamma och med en hög hyra

Hon är ensamstående mamma till två barn, en fyraåring och till en sjuåring, och betalar en hög hyra för sin lägenhet.

– Situationen nu är jättejobbig. Jag älskar det jag jobbar med och lever för det. Jag är väldigt rädd för vad som komma skall. Jag känner mig inte trygg, och kan när som helst bli sparkad. 

Kan du få hjälp med ekonomin från någon i familjen, släkt eller vänner?

– Visst hade jag kunnat hyra ut min lägenhet och bo hos min mamma, men jag vill att mina barn ska ha ett hem och en trygghet.

Hur länge kan du hålla ut?

– April ut. Mitt hopp är att Premier League ska starta igen utan publik i början av april. Men om den inte gör det, så är det ganska kört för oss.

Hotell- och restaurangfacket: ”Stora konsekvenser”

Malin Ackholt, ordförande i Hotell- och restaurangfacket, berättar att de sen den 9 mars fått in varsel om uppsägningar på 11 000 personer, och att man väntar ytterligare 2 500.

Utöver det finns cirka 13 000 extraanställda som inte får fortsätta arbeta.

– Det här har oerhört stora konsekvenser för våra medlemmar och för de som driver verksamhet i vår bransch, säger Malin Ackholt.

Facket har dock lyckats teckna 700 avtal om korttidspermittering, vilket berör cirka 12 500 av de drabbade personerna.

Vill ha tydligare riktlinjer om corona

Hotell- och restaurangfacket efterlyser nu ”en diskussion om vad som är rimliga skyddsåtgärder”.

– Det är viktigt att våra verksamheter som kan ha öppet har öppet och att man vågar besöka dem. Jag tror att det är viktigt att Folkhälsomyndigheten berättar var gränserna går så att folk på ett säkert sätt kan nyttja våra varor, säger Malin Ackholt.

Hon berättar att folk är oroliga, frustrerade och bekymrade.

Särskilt de som har haft osäkra anställningar.

– Många i dagens läge omfattas inte av någon omställningsförsäkring. Det är viktigt att ställa frågan: vad händer med alla de som har mist sin försörjning som inte finns i systemet kring a-kassan?

Handels om coronakrisen

På Handelsanställdas förbund säger pressekreteraren Jens Lundberg:

– Man märker väldigt tydligt att det är en reaktion på vad som händer i handeln, att konsumtionen går ner.

Särskilt storstadsområdena, gränshandeln och flygplatserna drabbas.

– Men det är utspritt över landet, säger Jens Lundberg och fortsätter:

– Det finns också de som drabbas som vi inte märker av. De som har otrygga och osäkra anställningar.

Under perioden tisdag-fredag förra veckan registrerade Handels i snitt 330 ärenden per dag. I måndags var det hela 719 stycken. Ärendena rör allt från varsel och permitteringar till schemaändringar, och berör allt från en till hundratals personer.

En vanlig dag ligger antalet ärenden på tio stycken.

Även inom Handels finns en oro för de med osäkra anställningar.

– Så som a-kassan fungerar i dag är det många som inte är kvalificerade. Man jobbar för få timmar, framför allt. Det borde vara lättare kvalificera sig för a-kassan, och man bör höja lägstanivån för utbetalning, säger Jens Lundberg.

 

Missa inga nyheter om coronaviruset! Ladda ner eller starta om Expressens app, slå på notiser och välj ”coronaviruset” – då får du hela tiden senaste nyheterna. 

 

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!