Foto: Choi Jae-Koo / AP TT NYHETSBYRÅN
 Foto: Choi Jae-Koo / AP TT NYHETSBYRÅN

Samsungs toppchef gripen och fängslad

Publicerad

Samsungchefen Lee Jae-Yong har gripits och förts till fängelse.

Det är riktigt dåliga nyheter för teknikjätten.

Jae-Yong anses allmänt vara den som leder företaget.

Det är nya bevis i korruptionshärvan gör ett gripande nödvändigt, enligt domstolen.

Lee Jae-Yong, vice styrelseordförande i Samsung Electronics och son till koncernens ordförande Lee Kun-Hee, misstänks för inblandning i skandalen där Sydkoreas president Park Geun-Hye och hennes vän Choi Soon-Sil står i centrum. Korruptionshärvan har lett till att presidenten har stängts av från sitt ämbete.

Åklagaren har dessutom breddat anklagelserna till att också gälla hur själva överlämnandet av ledarskap i Samsung har gått till. Lee kommer att förhöras av åklagaren under lördagen.

 

LÄS MER: Klart – Därför brann Samsung Galaxy-telefonerna

 

Domstolen har tidigare inte tyckt att det har funnits skäl att frihetsberöva Lee Jae-Yong, men nu får åklagarna sin vilja igenom.

– Det har mot bakgrund av nya anklagelser och nya bevis blivit nödvändigt att frihetsberöva Lee Jae-Yong, meddelar en domstolstjänsteman.

Jae-Yong anklagas för bland annat korruption.Foto: Kim Hee-Chul / EPA

 

Samsunghöjdaren är sedan tidigare misstänkt för bestickning, förskingring och mened i korruptionshärvan som skakat om hela landet.

”Sanningen ska uppdagas”

– Vi kommer att göra vårt bästa för att se till att sanningen uppdagas i kommande processer i domstol, skriver Samsung i ett kort uttalande efter det att Lee Jae-Yong gripits.

Samsung är en drivande kraft i Sydkorea, Asiens fjärde största ekonomi. Det dagliga arbetet rubbas troligen inte av rättsprocessen, men experter bedömer att den kan påverka strategiska beslut.

 

LÄS MER: Kineserna som utmanar Samsung och Apple

 

Samsungs verksamhet kommer inte att stanna upp. Det finns många smarta människor på det företaget, sade förre Samsungchefen Kim Yong-Serk nyligen.

Lee Jae-Yongs pappa Lee Kun-Hee arbetar inte längre, efter en hjärtattack 2014, vilket gör vice ordföranden Lee Jae-Yong till den högste beslutsfattaren.

Samsungs vd utvärderas varje år, så de kan inte fatta för djärva beslut om framtiden. Företaget behöver därför en ordförande som kan fatta beslut om investeringar på lång sikt, sade Kim Yong-Serk.

(TT)

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen