Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Samsung ber om ursäkt efter cancerskandal

Kim Ki-Nam bugade i en offentlig ursäkt på fredagen.Foto: LEE JIN-MAN / AP TT NYHETSBYRÅN
Sedan 1984 ska 118 anställda i Samsungsfabriker ha dött i cancer.Foto: AHN YOUNG-JOON / AP TT NYHETSBYRÅN

Under flera decennier har hundratals anställda dött i cancer efter att ha arbetat i Samsungs fabriker. 

På fredagen bad den koreanska teknikjätten om ursäkt. 

– Vi har misslyckats med att hantera hälsorisker, säger Samsungchefen Kim Ki-Nam.

Cancerskandalen uppdagades 2007 när tidigare anställda och anhöriga vittnade om att fabrikspersonal hade diagnostiserats eller dött i olika former av cancer. De hade arbetat i Samsungs fabrik som hanterade LCD-skärmar i söder om huvudstaden Seoul.

Den juridiska processen har pågått sedan dess och för ett par veckor sedan stod det klart att den sydkoreanska teknikjätten ska betala drabbade uppemot 1,2 miljoner kronor per person.

Samsung ber om ursäkt efter cancerskandalen

Kompensationen ska täcka 16 cancerformer, vissa ovanliga sjukdomar, missfall och medfödda sjukdomar som har drabbat anställdas barn. 

Fallen går tillbaka till 1984 och totalt ska 320 personer ha drabbats varav 118 har avlidit, enligt AFP.

I ett försök att sätta punkt för skandalen gick Samsung även ut med en offentlig ursäkt på fredagen.

– Vi ber ödmjukast om ursäkt till våra anställda som har drabbats av sjukdom och deras familjer, säger bolagstoppen Kim Ki-Nam enligt nyhetsbyrån.

Hundratals anställda på Samsungs fabriker har dött i cancer

Hwang Sang-Gis 22-åriga dotter dog i leukemi 2007 efter att ha arbetat på Samsungs fabrik och han har sedan dess varit ledande i gruppen som agerat mot teknikjätten. 

Samsungchefen skakade hand med Hwang Sang-Gi vars dotter dog i leukemi efter att ha jobbat för bolaget.Foto: YONHAP / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Han är glad att processen nått ett slut men är samtidigt skeptisk till ursäkten.

– Ursäkten var inte tillräcklig för anhöriga till de drabbade men vi kommer att acceptera den, säger pappan enligt AFP och fortsätter: 

– Ingen ursäkt är tillräcklig för att läka smärtan som det innebär att förlora en familjemedlem. Jag kan inte glömma min dotters smärta och alldeles för många har gått samma öde till mötes.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!