Sajt ska öka chanserna till förstahandskontrakt

Andrahandsuthyrningen är stor framför allt i Stockholm, där det är svårt att få bostad. Det vill Qasa ändra på.
Foto: Christine Olsson/TT NYHETSBYRÅN
Vid Porslinsfabriken i Göteborg har nya hyreshus uppförts.
Foto: ANDERS YLANDER / ANDERS YLANDER GT/EXPRESSEN
”Kojan” har kallats Sveriges högsta hyreshus. Det 76 våningar höga huset ligger på Kungsholmen i Stockholm.
Foto: STEFAN FORSELL

Bostadssajten Qasa, som mot provision förmedlar andrahandslägenheter, startar en ny tjänst.

Man ska matcha hyresgäster med fastighetsägare – för en chans att landa ett förstahandskontrakt, skriver Di digital.

– Vårt syfte är inte att bli ett substitut till kösystemet, säger medgrundaren Mattia Tosti till tidningen.

Bolaget har Qasa har tidigare främst riktat in sig på andrahandsmarknaden. Sedan 2015 har man matchat hyresgäster med personer som vill hyra ut sina bostäder.

Nu ger sig Qasa även in på förstahandsmarknaden.


LÄS MER: Hemnet köper in sig i Qasa 


Bolaget har startat ett samarbete med fastighetsbolagen K fastigheter och K2A, skriver Di digital. I och med samarbetet ska man kunna erbjuda hyresgäster förstahandskontrakt på nyproducerade lägenheter.

Qasa vill bli alternativ till bostadskö

– Vårt syfte är inte att bli ett substitut till kösystemet, men det behövs flera sätt att ta sig in på bostadsmarknaden, säger Qasas medgrundare Mattia Tosti till Di digital.

Han fortsätter:

– Tid har varit den enda möjliga valutan i kösystemet vilket gör det exkluderande för exempelvis arbetskraftsinvandrare och de som inte är födda i Stockholm.


LÄS MER: Uppror bland mäklare efter miljardförsäljningen av Hemnet 


Det rör sig i nuläget om 300 nyproducerade lägenheter i Stockholm, Malmö och Örebro.

Fastighetsägare ska hitta sina ultimata hyresgäster genom att använda en typ av matchningsalgoritm. Var du jobbar, var du bor i andrahand och var dina barn går i skolan kan spela roll.

Hyresgästföreningen om Qasa

Eftersom tjänsten ännu inte har dragit i gång är det oklart hur lätt – eller svårt – det är att faktiskt landa ett förstahandskontrakt.

Och Anna Wennerstrand, presschef på Hyresgästförmedlingen, säger till Di digital att tjänsten i nuläget är svår att bedöma.

– Men som konsument skulle jag föredra att fler kommuner hade kommunala bostadsförmedlingar i stället, med tydlighet och öppenhet, säger hon till tidningen.

Sedan tidigare finns fastighetsbolag som erbjuder alternativ till bostadsköer. Bland annat finns det fastighetsägare som lottar ut lägenheter, eller ger företräde på förstahandskontrakt om man har sparkapital hos bolaget.

Qasas affärsidé: Förmedla andrahandslägenheter

Qasa är ett av flera företag som specialiserat sig på andrahandsuthyrning av bostäder till vad som anses vara marknadsmässiga priser.

Bland utbudet just nu finns 30 kvadratmeter på Alströmersgatan på Kungsholmen i Stockholm för 15 500 kronor i månaden och en tvåa i Enskededalen söder om Stockholm för 14 000 i månaden. 

Företagets stora betydande affärsidé är att förmedla kontakten mellan uthyrare och hyresgäst för att sedan ta provision på hyresbeloppet varje månad.

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!