Både Mona Sahlin och Leif Pagrotsky är toppkandidater till jobbet. Foto: Sven Lindwall
Både Mona Sahlin och Leif Pagrotsky är toppkandidater till jobbet. Foto: Sven Lindwall

Sahlin och Pagrotsky kan få toppjobb i USA

Publicerad

Ända sen Liza Minnelli och Frank Sinatras dagar har vi drömt om att bosätta oss i New York.

Och snart kan drömmen bli sann för Mona Sahlin eller Leif Pagrotsky.

De är nämligen heta kandidater till jobbet som svensk konsul på Manhattan, enligt Dagens Industri.

Sverige är i full färd med att öppna ett konsulat på Manhattan i New York. Flera tjänster är utlysta, och det hetaste av dem är jobbet som konsul.

Enligt Dagens Industri finns det tre toppkandidater till jobbet: Mona Sahlin, tidigare partiledare för Socialdemokraterna och mångfaldig minister, Leif Pagrotsky och karriärdiplomaten Johanna Brismar Skoog.

Leif Pagrotsky har sedan sin tid som minister i Göran Perssons regering erfarenhet av både kultur- och näringslivsfrågor. Han har varit handelsminister, näringsminister, utbildnings- och kulturminister. 2013 lämnade han politiken

 

LÄS OCKSÅ: Checklistan för dig som köper bostadsrätt.

 

Han är själv förtegen om posten men säger till Dagens Industri:

– Jag är medveten om att jag förekommer i spekulationerna.

Johanna Brismar Skoog är i dag ambassadör i Jakarta, Indonisen. Trots att hennes treåriga förordnande löper ut sommaren 2017 är hennes tjänst enligt DI utlyst på UD:s intranät. Hennes make Olof Skoog är Sveriges FN-ambassadör i New York.

 

LÄS OCKSÅ: Sophie Stenbecks framtidsdrömmar.

 

Varje svensk konsul sedan Severin Lorichs tillträdde 1834 har varit man. Sahlin eller Brismar Skoog skulle därför vara ett historiskt val.

 

Följ Dina Pengar på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen