Förändringens tider råder även i klassiska Monopolets värld. Här är alla spelpjäserna i Monopol. Foto: Wayne Parry / AP TT NYHETSBYRÅNFörändringens tider råder även i klassiska Monopolets värld. Här är alla spelpjäserna i Monopol. Foto: Wayne Parry / AP TT NYHETSBYRÅN
Förändringens tider råder även i klassiska Monopolets värld. Här är alla spelpjäserna i Monopol. Foto: Wayne Parry / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: Wayne Parry / AP TT NYHETSBYRÅNFoto: Wayne Parry / AP TT NYHETSBYRÅN
 Foto: Wayne Parry / AP TT NYHETSBYRÅN

Säg hej till alla de nya pjäserna i Monopol

Publicerad

Förändringens tider råder även i klassiska Monopolets värld.

Nu är skon, skottkärran och fingerborgen pensionerade från brädspelet.

– Monopolentusiasterna har talat, säger Jonathan Berkowitz på speltillverkaren Hasbro, i ett pressmeddelande.

Det klassiska brädspelet Monopol har funnits sedan 1935. Många brukar ha sin egen favoritpjäs – men nu blåser förändringens vindar. Har du alltid valt skon eller skottkärran? Dags att glömma det nu.

I den uppdaterade versionen av spelet kommer i stället en anka, en T-rex och en pingvin att finnas för deltagarna.

Pingvinen.Foto: Wayne Parry / AP TT NYHETSBYRÅN

Det är inget enväldigt beslut av spelföretaget - utan spelare har själva fått rösta vilka pjäser som ska finnas. På Monopols Facebooksida, som har mer än tio miljoner fans i över 120 länder, har alla som velat kunna rösta för att rädda just sin favoritpjäs – eller få in en ny favorit.

Dinosaurien T-rex.Foto: Wayne Parry / AP TT NYHETSBYRÅN

64 alternativ att rösta på

Men det har varit en hel del att ta ställning till för spelarna. Hela 64 alternativ har man kunnat rösta på. Bland kandidaterna har bland annat en hashtagg, två emojis och en "upptumme" funnits, men de konkurrerades alltså ut av ankan, pingvinen och dinosaurien T-rex. Mest populär blev den lilla hunden, en terrier. Andra äldre spelpjäser som blev kvar är hatten, bilen och slagskeppet.

Ankan.Foto: Wayne Parry / AP TT NYHETSBYRÅN

Ankan och pingvinen kommer dock inte vara ensamma djur på spelplanen. Redan 2013 byttes det klassiska strykjärnet ut mot en katt.

Monopol är ett av världens största brädspel och har, enligt företaget Hasbro, sålts i mer än 275 miljoner exemplar världen över.

De nya spelpjäserna kommer ut i höstens version av spelet.

 

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen