Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Sabuni öppnar för ökad satsning på välfärden

Nyamko Sabuni, partiledare för Liberalerna. Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni och partiets rättspolitiska talesperson Johan Pehrson. Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

Det kan bli aktuellt med större tillskott än de 5 miljarder kronor per år till välfärden som finansminister Magdalena Andersson flaggat för.

Det uppger Nyamko Sabuni, Liberalernas partiledare, för Nyhetsbyrån Direkt på måndagen.

Hon konstaterade att många kommuner tagit ett mycket stort ansvar för nyanlända och många av dessa nu när den tvååriga etableringsperioden börjar ta slut måste få försörjningsstöd av kommunerna.

– Om detta fortsätter kommer det att behövas mer än fem miljarder kronor per år, säger Sabuni och tillägger att budgeten ännu inte är färdigförhandlad.

På en fråga om Liberalerna anser att det är bra att spendera mer på reformer än vad överskottsmålet tillåter svarade partiledaren att hon inte ser några problem med det. Det nya överskottsmålet (att de offentliga finanserna ska visa ett överskott på 0,33 procent av BNP över en konjunkturcykel), infördes i år.

– Nej, vi har en låg statsskuld och ordning och reda i ekonomin, så jag ser inga problem med det, sade Sabuni.

Sabuni:”Gränsen är nådd”

Tidigare på dagen hade Liberalerna berättat att de rättsvårdande myndigheterna tillförs 700 miljoner kronor extra i den kommande budgeten.

– Det är många i vårt samhälle som både är oroliga och förbannade över den gängkriminalitet som brer ut sig. Gränsen är passerad, säger partiledaren Nyamko Sabuni.

Från och med 2022 beräknas tillskottet uppgå till 1,4 miljarder kronor årligen. Enligt Liberalerna är det en följd av partiets krav i budgetförhandlingarna med regeringen.

I år förstärks Sveriges domstolar med 174 miljoner kronor, kriminalvården med 200 miljoner och Ekobrottsmyndigheten med 4,3 miljoner.

Nästa år förstärks polismyndighen med 120 miljoner, domstolarna med 280 miljoner och kriminalvården med 130 miljoner kronor. Tullverket får 40 miljoner kronor extra och säkerhetspolisen får 35 miljoner kronor.

HÖSTBUDGETEN 2019

• Höständringsbudgeten presenteras 18 september då regeringen lämnar budgetpropositionen för 2020.

• Regeringspartierna S och MP utformar budgeten tillsammans med samarbetspartierna L och C.

• Det mesta i budgeten följer de 73 punkterna i Januariavtalet.

Här är några av nyheterna hittills:

• De fyra partierna är överens om årliga anslag till försvaret på fem miljarder 2020–2025, en satsning som till stor del ska finansieras av en ny bankskatt.

• C har presenterat landsbygdssatsningar på två miljarder, där det bland annat ingår riktade skattesänkningar för invånare i 80 glesbygdskommuner, extra stöd till lokaltidningar och skogsbruk, bredband och vägar.

• Regeringens budgetsatsar inom miljöområdet på totalt cirka 2,9 miljarder kronor för nästa år. Satsningarna görs inom ”industriklivet” (omställning till nollutsläpp) och ”klimatklivet” (lokalt investeringsstöd). Dessutom införs bland annat en ny en klimatpremie för ellastbilar, åtgärder för havsmiljön och skydd av värdefull natur.

• Regeringen stärker nuvarande nationella planen mot rasism och hatbrott med 10 miljoner kronor per år från och med 2020. Pengarna ska bland annat gå till förebyggande arbete på nätet.

• Centerpartiet har enats med Liberalerna och regeringen om en fortsatt satsning på landets tjej- och kvinnojourer. 100 miljoner kronor per år fram till 2022 ska utbetalas till verksamheter runtom i landet.

• De rättsvårdande myndigheterna tillförs 700 miljoner kronor extra i den kommande budgeten, enligt initiativ från Liberalerna.

Sänkt arbetsgivaravgift för unga, nyanlända och långtidsarbetslösa blir en del i regeringens höstbudget efter en överenskommelse mellan S, MP, C och L.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!