Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Saab testflyger Jas Gripen med rapsolja

Foto: Patrik C Österberg All Over Pre / ALL OVER PRESS PATRIK C ÖSTERBE PATRIK ÖSTERBERG /

Saab har genomfört tester som visat att Gripen kan flygas med biobränsle, skriver Corren.

Enligt Saab är det första gången som ett enmotorigt flygplan har flugits på rent biobränsle.

Bränslet som använts vid testerna, CHCJ-5, är gjort av rapsolja och krävde inga förändringar av motorn. Testerna har gjorts för att visa att det finns alternativ till befintliga bränslen som måste importeras och för att visa att stridsflygplan kan flyga miljövänligt.

– Det här är ett viktigt steg för att framtidssäkra Gripen, säger Göran Bengtsson, forskningsansvarig på Saab Aeronautics i en kommentar i Corren.

Bränslet, kallat CHCJ-5, som har använts vid testerna är gjort av rapsolja, skriver tidningen:

Testerna, som stöds av FMV (Försvarets materialverk) och GKN Aerospace, ska dels visa att det finns alternativ till befintliga bränslen som måste importeras och dels att stridsflygplan kan flyga miljövänligt.


LÄS MER: Saab avslöjar sina planer för Gripen


– Denna testflygning visar tydligt att även det militära flyget kan bidra till minskad klimatpåverkan genom att använda biobränslen, säger Stefan Oscarsson, ansvarig för den militära verksamheten inom GKN i en kommentar.

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!