Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Saab startar produktion av Gripen-plan i Brasilien

Saab startar nu sin flygplansproduktion i Brasilien.
Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN

Försvarsföretaget Saabs första anläggning för tillverkning av Gripen E/F utanför Sverige, Saab Aeronáutica Montagens (SAM) i São Bernardo do Campo i Brasilien, startar nu sin flygplansproduktion.

Det uppger Saab i ett pressmeddelande.

Anläggningen tillverkar delar till Gripen som sedan kommer att levereras för slutmontering till Embraers fabrik i Gavião Peixoto i Brasilien samt till Saab i Linköping.

Producerar Gripen i Brasilien

Stjärtkonen och framkroppen till den ensitsiga versionen av Gripen, alltså Gripen E, är de första delarna som börjar produceras på SAM. Därefter kommer även luftbromsarna, bakkroppen, vingboxen och framkroppen till den tvåsitsiga versionen, Gripen F, att tillverkas där.

”Det här är en del av tekniköverföringsprogrammet inom Gripen-projektet. Vi har genomfört en teoretisk och praktisk utbildning på arbetsplatsen av brasilianska ingenjörer och montörer på Saab i Linköping och härigenom kunde vi etablera en avancerad produktionslinje hos SAM, enligt samma höga standarder som vi har i vår fabrik i Sverige”, säger Jonas Hjelm som är chef för Saabs affärsområde Aeronautics.

För närvarande har SAM mer än 70 medarbetare, varav hälften deltar eller har deltagit i tekniköverföringsprogrammet i Sverige.