Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Så vill svenskarna ha den perfekta bostadsrätten

Eget gym i föreningen toppar listan på vad svenska bostadsrättsägare är beredda att betala en högre avgift för.
Foto: SERGEI KARPUKHIN / REUTERS BILDBYRÅN
Övervakningskamera kommer på fjärdeplats på listan över vad bostadsrättsägare är beredda att betala extra för.
Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBL
1000 bostadsrättsägare har blivit tillfrågade om vad de är beredda att betala en högre avgift för i en rapport från företaget Sveriges bostadsrättscentrum.
Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBL

Svenska bostadsrättsägare är beredda att betala högre avgift för att få tillgång till gym, övervakningskameror och låsta grindar i sina föreningar. 

Det visar en färsk undersökning från Sveriges bostadsrättscentrum, SBC. 

– Genom att investera i exempelvis solceller, gym eller elbilsladdning kan man få en attraktivare förening, säger Markus Pålsson, affärsområdeschef ekonomisk förvaltning på SBC.

Bostadsrättsförvaltningsföretaget Sveriges Bostadsrättscentrum, SCB, har släppt Sveriges bostadsrättsrapport 2018. 

LÄS MER: Nya amorteringskravet drar ner försäljningarna

Säkerheten viktig för bostadsrättsägare

I rapporten har 1000 bostadsrättsägare blivit tillfrågade om vilka faciliteter som ligger högst upp på önskelistan för bostadsrättsföreningar. 

Förutom det klassiskt åtråvärda garaget och egna parkeringsplatser så tycks även säkerhet vara en viktig faktor som bostadsrättsägare är beredda att få en saltad avgift för. 

Det är bostadsrättsägare beredda att betala en högre avgift för

1. Solceller

2. Gym 

3. Garage/parkeringsplatser 

4. Övervakningskameror

5. Låsta grindar som håller ovälkomna gäster utanför

– Det är viktigt att styrelsen gör en noggrann behovsanalys när det kommer till vilka inköp som ska göras till föreningen. Det är också väldigt viktigt att de grundar sig i samtliga medlemmars intresse. Genom att investera i exempelvis solceller, gym eller elbilsladdning kan man få en attraktivare förening och därigenom öka värdet på hela fastigheten, säger Markus Pålsson, affärsområdeschef för ekonomisk förvaltning, i ett pressmeddelande. 

LÄS MER: Drömhuset på landet – dyrast vid havet

Yngre bostadsrättsägare vill gärna ha pool

För unga bostadsrättsägare mellan 18 och 30 år toppas önskelistan också av gym, men på andraplats kommer att ha pool, vilket 27 procent av de tillfrågade i åldergruppen är beredda att betala extra för. 

När det gäller sparande i föreningen anser många av de tillfrågade kostnaderna för värme, vatten och el bör ses över.  

– Det finns nästan alltid något som vi som förvaltare kan hjälpa till att spara in på. Uthyrning av gemensamma utrymmen är redan i dag vanligt men här kan vi tydligt se en möjlighet att marknadsanpassa exempelvis garage och parkeringshyror. Det är ett gemensamt utrymme som ofta hyrs ut alldeles för billigt, vilket i en förlängning kan ses som att priset subventioneras av övriga medlemmar, säger Markus Pålsson i pressmeddelandet.