Har du länge känt dig trött på ditt jobb och tycker att det är dags att göra något annat? Foto: Michèle ConstantiniHar du länge känt dig trött på ditt jobb och tycker att det är dags att göra något annat? Foto: Michèle Constantini
Har du länge känt dig trött på ditt jobb och tycker att det är dags att göra något annat? Foto: Michèle Constantini
Karriärexperten Charlotte Hågård tipsar om hur du hittar rätt jobb för dig.Karriärexperten Charlotte Hågård tipsar om hur du hittar rätt jobb för dig.
Karriärexperten Charlotte Hågård tipsar om hur du hittar rätt jobb för dig.

Så vet du vad du vill jobba med - egentligen

Publicerad

Har du länge känt dig trött på ditt jobb och tycker att det är dags att göra något annat?

Karriärexperten Charlotte Hågård tipsar om hur du hittar rätt jobb för dig.

Efter jul och nyår har många haft tid att reflektera över sina liv, och en del känner att det är dags för en förändring. Att fundera på karriärbyte är inget ovanligt, enligt Charlotte Hågård. Hon har arbetat med karriärrådgivning i snart 25 år och skrivit flera böcker i ämnet, nu senast Stick ut.

– När man kommer upp i 40-års åldern och uppåt är det jättevanligt att man vill göra något nytt, säger Charlotte Hågård.

Men att välja en ny karriär kan kännas svårt. Charlotte Hågård råder alla som funderar på att byta jobb att dela upp processen i olika steg.

– Man måste börja med att titta på sig själv. Vem är jag, vad kan jag, vad är viktigt för mig i ett arbete och vad brinner jag för?

Ett sätt att få bättre självkännedom är att skapa en kompetensprofil, enligt Charlotte Hågård. Där kan du lista vilka färdigheter och kunskaper du har, liksom dina personliga egenskaper.

 

LÄS OCKSÅ: Frida och Martin satsade allt i Thailand

Vilken typ av arbetsuppgifter

Titta också på vad du gillar för typ av arbetsuppgifter och vilken arbetsmiljö du vill ha.

– Vill jag vara på en stor arbetsplats eller liten, ska det vara ett privat företag eller offentlig verksamhet? Vilken typ av människor vill jag jobba med?

Tänk även över om du vill vara anställd eller egenföretagare, tipsar Charlotte Hågård.

När du har skapat dig en tydlig bild av vad du vill kan du matcha det mot olika branscher och yrken.

– Då blir det mycket lättare att hitta rätt.

 

LÄS OCKSÅ: Våga satsa på drömmen om ett nytt liv

Testa ditt val

När du har en idé om vad du vill jobba med är nästa steg att testa ditt val. Utveckla det nätverk du har och undersök vad som krävs för att nå dit du vill.

Därefter skapar du en plan för hur du ska gå tillväga. Sätt upp ett mål för var du vill vara i jobbet om ett år, var du vill vara i karriären om tre år och var du vill vara i livet om sju år. Charlotte Hågård tycker att det är bäst att börja med livsmålet och gå baklänges, då blir det lättare att se de olika stegen.

– Men man måste vara beredd på att börja om helt. Det kanske blir mindre ansvar, lägre lön och mindre kunskap än på nuvarande jobb i början. Är man inte redo för det så ska man kanske fundera en gång till på om man verkligen vill byta karriär, säger Charlotte Hågård.

Ha också en plan B, C och även D redo innan du tar steget, råder hon. Den väg du tänkt gå för att nå målet kanske inte fungerar.

 

LÄS OCKSÅ: Anki bytte inriktning och började plugga

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen