Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Så vet du om du kan gå i pension vid 40

Kan du gå i pension vid 40 års ålder bara genom att leva på ditt sparande?

Så här räknar du exakt hur mycket du behöver spara ihop för att nå drömmen.

Det är en svår dröm att uppnå, och bara ett fåtal lyckas. Bland de personer som bestämt sig för att försöka nå målet om att gå i pension redan vid 40 använder sig många av den så kallade fyraprocentsregeln. Den bygger på att man har möjlighet att sätta av en mycket stor del av lönen till sparande, och samtidigt möjlighet att dra in på utgifterna.

 

LÄS MER: Eric och Alexandra siktar på att gå i pension innan 40

 

Fyraprocentsregeln är en hjälp för att räkna ut exakt hur mycket du måste spara ihop för att bli ekonomiskt fri, sluta arbeta och leva enbart på ditt kapital. 

 

LÄS MER: Så måste du spara för att gå i pension tidigt 

 

Kortfattat går den ut på att om du kan täcka dina årliga utgifter genom att bara plocka ut fyra procent av ditt sparande, så är sannolikheten hög för att du ska kunna leva på ditt kapital i flera decennier. 

En förutsättning är att ditt kapital ligger placerat på aktiemarknaden. Det är bara där det har chans att växa. Du måste också ha en viss flexibilitet i din ekonomi.

Att spara enligt fyraprocentsregeln passar långt ifrån alla. I själva verket passar det väldigt få. Men vill du försöka så ska du räkna ut hur mycket du behöver spara så här.

1. Ta reda på månadsutgiften

Hur mycket pengar gör du av med varje månad? Räkna ihop dina utgifter. Vi tänker oss här att du gör av med 16 000 kronor i månaden. Det blir 192 000 kronor per år (16 000 x 12).   

LÄS MER: Så behöver du spara för att trygga pensionen 

2. Anta en avkastningen

Pengarna som du sparar placerar du på börsen. Börsen har historiskt sett gett en avkastning på omkring 6 procent per år. Vi räknar lite lägre för säkerhets skull, med en avkastning på fyra procent. 

3. Dividera utgift med avkastning i procent

Vi dividerar 192 000 kronor (det du gör av med på ett år) med 4 procent. Eller så multiplicerar vi 192 000 med 25, eftersom det blir samma sak. Då får vi fram det sparkapital du behöver spara ihop.

4. Nu har du summan

192 000 multiplicerat med 25 är 4 800 000 kronor. Det är alltså den summa du behöver spara ihop. Annorlunda uttryckt behöver du spara ihop 25 gånger dina årliga avgifter.

FRIDA BRATT: Känner du dig som en idiot är du lönsam

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!