Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Så uppfostrade jag mina döttrar till ett liv i framgång

Esther Wojcicki, 78: Lärare, mentor och mamma. Foto: REX / TT NYHETSBYRÅN
Susan Wojcicki är vd på Youtube. Foto: RICHARD DREW / AP TT NYHETSBYRÅN/ NTB SCANPIX
Anne Wojcicki beskrivs som en ”fröken social” av sin mamma, som säger att dottern kan ”charma byxorna av vem som helst”. Foto: PACIFICCOASTNEWS / STELLA PICTURES PACIFICCOASTNEWS

Hon har uppfostrat tre framgångsrika döttrar, som är goda för en miljard dollar.

Nu har Esther Wojcicki, 78, skrivit en bok om barnuppfostran.

– Framgång är passion och driv, att ha det du behöver och vara nöjd minst 51 procent av tiden, säger hon enligt norska DN Magasinet. 

Amerikanska Esther Wojcicki brukar kallas ”Silicon Valleys gudmor” – och är främst känd som tre saker:

Lärarpionjär. Hon har byggt upp en prisvinnande avdelning för journalism vid Palo Alto high school i Silicon Valley, Kalifornien.

Mentor. Hon har inspirerat Silicon Valley-legendarer som Apples grundare Steve Jobs, och var lärare och mentor åt hans dotter Lisa Brennan-Jobs.

Mamma. Hon har, tillsammans med maken Stanley Wojcicki, uppfostrat tre framgångsrika döttrar: Susan Wojcicki, 50, vd på Youtube, Janet Wojcicki, 48, doktor i antropologi och epidemiologi och Anne Wojcicki, 45, medgrundare och vd för bioteknikföretaget 23andMe.

Esther Wojcicki med eleven Allison Wyndham under en journalistikklass i Kalifornien 2006. Foto: AP
Stanley och Esther Wojcicki i november 2018. Foto: Rex Shutterstock / Copyright (c) 2018 Shutterstock

Wojcickis kopplingar till Google

Familjen har också nära kopplingar till Google. Techjättens grundare Sergey Brin och Larry Page startade sitt företag i Susan Wojcickis garage – och Brin har tidigare varit gift med yngsta systern Anne Wojcicki.

Enligt norska Dagens Näringsliv är de tre döttrarna i dag goda för en miljard dollar. Det motsvarar cirka 9,6 miljarder kronor.

Och nu avslöjar Esther Wojcicki hur hon har uppfostrat sina framgångsrika döttrar. Den 7 maj släppte hon boken ”How to raise successful people: simple lessons for radical results” – ungefär ”Hur man uppfostrar framgångsrika personer: enkla lektioner för radikala resultat”.

Wojcicki-döttrarna är uppväxta i ett hus på Stanforduniversitets campus, där deras pappa Stanley var en respekterad fysiker, skriver Forbes.

Systrarna Anne, Janet och Susan Wojcicki är alla framgångsrika kvinnor i USA. Foto: Rex Shutterstock / Copyright (c) 2018 Shutterstock
Esther Wojcicki har försökt ge sina döttrar som mål att göra världen till en bättre plats. Här är den yngsta dottern Anne. Foto: Epa
Susan Wojcicki är vd på Youtube och har rankats som en av USA:s kvinnliga toppentreprenörer sen 2015. Foto: REED SAXON / AP TT NYHETSBYRÅN/ NTB SCANPIX
Foto: AP

Esther Wojcickis framgångsrecept

Esther Wojcicki säger sig ha använt sig av en metod hon förkortar TRICK. Det står för trust, respect, independence, collaboration och kindness, vilket kan översättas till tillit, respekt, självständighet, samarbete och vänlighet.

”Våra föräldrar lärde oss att tro på oss själva och på vår förmåga att ta beslut. Vi kommer inte ihåg att våra idéer eller tankar någonsin avfärdades för att vi var barn”, skriver de tre döttrarna i förordet till mammans bok.

Enligt Esther Wojcicki måste man tro på sina barn – eller elever eller anställda – och ge dem en möjlighet att prestera för att få dem att tro på sig själva.

– När någon tror på dig är du villig att ta mer risker och vara mer kreativ, säger hon till Fortune.

https://www.instagram.com/p/BtIOLl3gclE/

För samma magasin berättar Esther Wojcicki varför hon skrev boken:

– Så många personer har frågat mig vad jag gjorde med mina döttrar och vad jag gjorde med mina elever. Jag tänkte att om alla verkligen vill veta kanske det skulle vara enklast att skriva en bok. Jag har samlat den här informationen under en livstid, och jag tänkte dela den med världen. Det här är mitt arv – jag försöker få folk att förstå kraften i att ge barn kontroll över sitt lärande.

På frågan hur hon definierar framgång svarar trebarnsmamman:

– Folk som har någonstans att bo, ett jobb, en passion av något slag, mat att äta och relationer. Nummer ett är att ha positiva relationer, säger hon.

Det här är Silicon Valley

Silicon Valley är ett område sydost om San Francisco. Det var tidigare ett frukt- och vinodlingsdistrikt, men är numera främst känt för sin höga koncentration av techbolag.

Cirka 40 procent av arbetskraften är verksam inom något av de tusentals techbolagen i området.

Viktiga huvudorter är Palo Alto, Santa Clara, Sunnyvale, Cupertino och San Jose. Även Stanforduniversitetet ligger i Silicon Valley.

Efter andra världskriget etablerades företag med ursprung i Stanforduniversitetet i området. Ett av dem var datortillverkaren Hewlett-Packard.

Även Apple, IBM och Intel ligger i Silicon Valley.

 

Källa: Nationalencyklopedin 

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!