Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Så undviker du att bli lurad vid pengabytet

De nya pengarna kan försvåra för den organiserade brottsligheten. Kriminella är i behov av att omvandla svarta pengar till vita, och den som sitter på stora mängder kontanter måste få de gamla sedlarna utbytta innan de blir ogiltiga.
Foto: RIKSBANKEN
Lär dig att känna igen de nya pengarna och undvik att bli lurad i övergången mellan gamla och nya pengar.
Foto: COLOURBOX

Den 1 oktober börjar Sveriges nya sedlar att cirkulera i handeln. Lär dig att känna igen en falsk sedel och stäng dörren för bedragare, så undviker du att bli lurad i övergången mellan gamla och nya pengar.

Falska sedlar

2014 kom 246 förfalskade sedlar in till polisen. 2013 var det 1048 stycken. Det finns totalt 335 miljoner sedlar i cirkulation i Sverige. Enligt Riksbanken varierar kvaliteten stort på förfalskningarna.

Sveriges befintliga sedlar är från 80-talet. De uppgraderades i början av 2000-talet till den bästa tekniken som fanns då, som bland annat var hologram. Sedan dess har den tekniken utvecklats och skickliga förfalskare kan i dag göra bra imitationer.

Sverige är inte ensamt om att uppgradera sina sedlar. Liknande program pågår i eurozonen, Danmark, Norge och Storbritannien.

Källa: Riksbanken

Riksbankens sedelapp

Riksbanken har skapat en app för smarta telefoner innehåller information på svenska och engelska om sedel- och myntutbytet som inleds den 1 oktober.

Bland funktionerna finns en sedelscanner, ett sedelgalleri med de nya sedlarna och deras säkerhetsdetaljer samt ett sedelspel som ska ge kunskap om både de gamla och de nya sedlarna.

Appen finns för Android, Iphone och Ipad.

Källa: Riksbanken.

Säkerheten är en viktig anledning till att vi får nya sedlar. Men hur känner man igen en riktig sedel? Jo, genom att vicka på den.

Alla sedlar har ett motiv uppe i högra hörnet som skiftar i olika färger. På den nya 200 kronorssedeln som pryds av Ingemar Bergman är motivet en klappa som används vid filminspelningar.

- Vickar man på sedeln skiftar färgsättningen från grönt till guldorange. Man ser också valören, i det fallet 200, säger Christina Wejshammar, chef för Riksbankens avdelning för betalningssystem och kontanter.

Sedlar med valörer från 100 kronor och uppåt har också ett säkerhetsband till vänster om porträttet.

- Det står KR, och vickar man på den ser man en kungakrona. Då kan man ganska enkelt se om den är äkta, säger Christina Wejshammar.

De här nya teknikerna ska enligt Riksbanken göra det väldigt svårt att förfalska en sedel. Varje sedel har dessutom en mängd ytterligare säkerhetsdetaljer.

LÄS OCKSÅ: Detta gäller för de nya sedlarna och mynten

Bedragare knackar på

En annan risk i övergången är att bedragare försöker utnyttja okunskap kring sedelutbytet. Polisen har fått in ett par anmälningar där personer som uppgett sig komma från Riksbanken knackat på hos äldre personer och sagt att de ska hjälpa dem med sedlarna. Den som har mycket kontanter i hemmet är extra utsatt, och det är framför allt äldre.

- Varken Riksbanken eller någon annan bank ägnar sig åt uppsökande verksamhet. Alla kontakter som du inte själv har tagit initiativ till ska man avstyra, säger Ditte Westin vid polisens nationella bedrägericenter.

Det gäller även mejl där någon vill ha ditt personnummer och bankuppgifter.

LÄS OCKSÅ: Så funkar sedelbytet

Risk för penningtvätt

De nya pengarna kan försvåra för den organiserade brottsligheten. Kriminella är i behov av att omvandla svarta pengar till vita, och den som sitter på stora mängder kontanter måste få de gamla sedlarna utbytta innan de blir ogiltiga.

Banker och verksamhetsutövare, till exempel fastighetsmäklare och bilfirmor, har rapporteringsskyldighet till polisen. Men även mindre företag kan bli medel för penningtvätt.

- Vi är beroende av att verksamhetsutövare ser det här mönstret. Vi har inte sett någon ökad rapportering, säger Vidar Gothenby, tillförordnad chef för Finanspolisen.

LÄS OCKSÅ: Dokument: En sedellärande historia i 350 år

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!