Så tvingas byggarbetare fuska med rotavdraget

Publicerad
Uppdaterad
Rotavdraget skulle motverka svartjobb.
Men enligt Ekot är fusket stort - då byggarbetare pressas att skriva om material till arbetskostnad av kunder.
- Det har blivit ett stort problem i branschen, säger byggjobbaren Dan Andersson.
Rotavdraget infördes i inledningen av 2009.
Anledningen var att motverka svartjobb och öka arbetstillfällen i byggbranschen.
Men enligt SR Ekot har rotavdraget även gett oönskade effekter.
Många husägare som beställer bygg- eller renoveringsjobb vill skriva om material till arbetskostnad på sina fakturor.
Och många byggarbetare pressas så hårt att de tvingas till fusk.

Lämnade Sverige

Dan Andersson fick nog och lämnade Sverige för att kunna jobba lagligt i Norge efter att en uppdragsgivare pressade honom.
– Han ville att jag skulle skriva om material som arbetstid för att öka rotavdraget, säger han till Ekot och fortsätter:
– Det är inte längre den som har lägsta anbuden som får jobben utan den som fuskar mest. Det går inte att driva en seriös byggfirma här.
Sveriges byggindustrier ser allvarligt på problemet.
– Det här är ju helt oacceptabelt och ska absolut beivras och göras allt vad som kan för att förhindra att det sker, säger vd:n Bo Antoni.
Rot-avdraget tillåter personer att göra avdrag för 50 000 kronor i arbetskostnader varje år för bygg- och renoveringsarbeten. Står fler som ägare på fastigheten kan beloppet dubbleras eller till och med tredubblas.
bygg- och renoveringsarbeten, det så kallade rot-avdraget. Står fler som ägare på samma fastighet kan beloppet dubbleras eller tredubblas.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen