Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Så töms bankkorten med fräcka metoden

En kamera filmar din kod.
Foto: Londonpolisen
Samtidigt skimmar bedragarna kortet.
Foto: Londonpolisen

Kameror i hål små som knappnålar – knappt synliga för blotta ögat. Det är vad bedragarna som slagit till på flera håll i England använder sig av för att tömma människors bankkonton.

Och även i Sverige kan man råka ut för liknande knep.

– Man ska alltid hålla för handen när man slår in koden. Att skydda sin kod är ungefär det man som privatperson kan göra, säger Jan Olsson, förundersökningsledare på polisens nationella bedrägericenter.

För ett otränat öga ser det ut som vilken bankomat som helst. Men ett litet, litet hål är det som avslöjar kamerabluffen som bedragarna använder sig av.

Hålet är så litet att det knappt syns.
Foto: Londonpolisen

Kameran som filmar genom hålet är kopplad till teknik som monterats under en list i bankomaten. Den filmar koden som bankkunden knappar in när pengarna ska tas ut, samtidigt som informationen på själva bankkortet inne i bankomaten läses av med en skimning-metod.

Polisen i England utreder nu flera fall av bedrägeriet som ägt rum i London och andra delar av landet under slutet av februari och början av mars, skriver Daily Mail.

Kameran är kopplat till teknik som sitter innanför en list.
Foto: Londonpolisen

– Var väldigt uppmärksam när du använder bankomater i London. Och använd inte bankomater om du ser något ovanligt eller misstänksamt, varnar Matt Clarke, poliskommissarie i London.

Förekommer i Sverige

I Sverige har man haft liknande problem med bankomater. Den här typen av kortbedrägeri har funnits i över tio år, säger Jan Olsson, förundersökningsledare på polisens nationella bedrägericenter. I Sverige har man emellertid kommit längre i det förebyggande arbetet.

Tekniken är inte ny. Den finns även i Sverige.
Foto: Londonpolisen

– Här satte man in ett skydd i bankomaterna för fyra-fem år sedan. Sedan dess har det inte varit så stora problem med just bankomater, säger Jan Olsson.

Bedragarna har dock hittat nya områden för sin kriminella verksamhet.

– De gick över till att göra likadant vid pumparna på bensinstationerna. Skydden där var initialt inte så bra men det har jobbat som sjutton med så fallen minskar nu för varje år. Förra året kanske det var omkring 70 fall på bensinstationerna. Det kan i och för sig generera många kort men det går åt rätt håll, säger Jan Olsson.

Extraplattor kan läsa din kod

Kortet kan skimmas genom att man kopplar på en extra del där kortet stoppas in.
Foto: Londonpolisen

En annan metod som används innefattar dubbla plattor på bankomaten.

– Man lägger in en extraplatta under tryckplattan där man slår in sin kod. Och då får man koden i alla fall, säger Jan Olsson, och fortsätter:

– Sen så har vi också attacker där man planterar skadlig kod i bankomaten. Det är lite mer avancerat och kan göras på olika sätt, och då tömmer de hela kassalådan på pengar.

Bedrägerierna kan vara svåra att upptäcka.
Foto: Londonpolisen

I det sistnämnda fallet är det banken, och inte en privatperson som tar ut pengar, som råkar illa ut.

För att skydda sig mot eventuella bedrägeriförsök ska man alltid se till att skydda sin kod och samtidigt vara uppmärksam på avvikelser.

– Man ska alltid hålla för handen när man slår in koden. Att skydda sin kod är ungefär det man som privatperson kan göra, säger Jan Olsson.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!