En kamera filmar din kod. Foto: LondonpolisenEn kamera filmar din kod. Foto: Londonpolisen
En kamera filmar din kod.  Foto: Londonpolisen
Samtidigt skimmar bedragarna kortet. Foto: LondonpolisenSamtidigt skimmar bedragarna kortet. Foto: Londonpolisen
Samtidigt skimmar bedragarna kortet.  Foto: Londonpolisen

Så töms bankkorten med fräcka metoden

Publicerad

Kameror i hål små som knappnålar – knappt synliga för blotta ögat. Det är vad bedragarna som slagit till på flera håll i England använder sig av för att tömma människors bankkonton.

Och även i Sverige kan man råka ut för liknande knep.

– Man ska alltid hålla för handen när man slår in koden. Att skydda sin kod är ungefär det man som privatperson kan göra, säger Jan Olsson, förundersökningsledare på polisens nationella bedrägericenter.

För ett otränat öga ser det ut som vilken bankomat som helst. Men ett litet, litet hål är det som avslöjar kamerabluffen som bedragarna använder sig av.

Hålet är så litet att det knappt syns. Foto: Londonpolisen

Kameran som filmar genom hålet är kopplad till teknik som monterats under en list i bankomaten. Den filmar koden som bankkunden knappar in när pengarna ska tas ut, samtidigt som informationen på själva bankkortet inne i bankomaten läses av med en skimning-metod.

Polisen i England utreder nu flera fall av bedrägeriet som ägt rum i London och andra delar av landet under slutet av februari och början av mars, skriver Daily Mail.

Kameran är kopplat till teknik som sitter innanför en list. Foto: Londonpolisen

– Var väldigt uppmärksam när du använder bankomater i London. Och använd inte bankomater om du ser något ovanligt eller misstänksamt, varnar Matt Clarke, poliskommissarie i London.

Förekommer i Sverige

I Sverige har man haft liknande problem med bankomater. Den här typen av kortbedrägeri har funnits i över tio år, säger Jan Olsson, förundersökningsledare på polisens nationella bedrägericenter. I Sverige har man emellertid kommit längre i det förebyggande arbetet.

Tekniken är inte ny. Den finns även i Sverige. Foto: Londonpolisen

– Här satte man in ett skydd i bankomaterna för fyra-fem år sedan. Sedan dess har det inte varit så stora problem med just bankomater, säger Jan Olsson.

Bedragarna har dock hittat nya områden för sin kriminella verksamhet.

– De gick över till att göra likadant vid pumparna på bensinstationerna. Skydden där var initialt inte så bra men det har jobbat som sjutton med så fallen minskar nu för varje år. Förra året kanske det var omkring 70 fall på bensinstationerna. Det kan i och för sig generera många kort men det går åt rätt håll, säger Jan Olsson.

Extraplattor kan läsa din kod

Kortet kan skimmas genom att man kopplar på en extra del där kortet stoppas in.Foto: Londonpolisen

En annan metod som används innefattar dubbla plattor på bankomaten.

– Man lägger in en extraplatta under tryckplattan där man slår in sin kod. Och då får man koden i alla fall, säger Jan Olsson, och fortsätter:

– Sen så har vi också attacker där man planterar skadlig kod i bankomaten. Det är lite mer avancerat och kan göras på olika sätt, och då tömmer de hela kassalådan på pengar.

Bedrägerierna kan vara svåra att upptäcka. Foto: Londonpolisen

I det sistnämnda fallet är det banken, och inte en privatperson som tar ut pengar, som råkar illa ut.

För att skydda sig mot eventuella bedrägeriförsök ska man alltid se till att skydda sin kod och samtidigt vara uppmärksam på avvikelser.

– Man ska alltid hålla för handen när man slår in koden. Att skydda sin kod är ungefär det man som privatperson kan göra, säger Jan Olsson.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen