Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Så tömmer bedragarna ditt konto

Jussie Svart, 33, kranförare, Tampere i Finland:'' Jag har en gammal dator och borde nog köpa en ny med mjukvara som gör det svårare för folk som vill komma åt information." Foto: THOMAS ENGSTRÖM EXPRESSEN
Andréa Sandin, 22, jobbar i hemtjänsten, Onsala:'' Jag är inte orolig. Har både pc och mac. Skulle någon försöka komma åt min information i min dator skulle jag kontakta Polisen." Foto: THOMAS ENGSTRÖM EXPRESSEN
Terje Provo, 61, driftutvecklare, Bergen i Norge'' På ett sätt är jag orolig. Men det går att säkra sig att det inte händer. Det finns säkerhetsprogram man kan använda." Foto: THOMAS ENGSTRÖM EXPRESSEN
Mattias Falkbåge, gruppchef för polisens nationella bedrägericenter. Foto: POLISEN

Att öppna vad som ser ut som ett harmlöst mejl kan leda till att hela ditt bankkonto töms.

Så kallade "trojaner" är ett av IT-bedragarnas bästa knep för att komma åt dina känsliga uppgifter.

– I teorin så tror jag att det skulle kunna gå att föra över det mesta av ens tillgångar. Framför allt sådant som är på konton, säger gruppchefen för nationellt bedrägericenter, Mattias Falkbåge.

De bedrägeribrott som sker på internet har de senaste åren uppmärksammats allt mer. Med hjälp av exempelvis så kallade "trojaner" kan bedragarna komma åt bankuppgifter och annan känslig information.

– De här virusen och trojanerna installeras på de drabbades datorer på lite olika sätt. En variant som vi har sett den senaste tiden är att man har skickat ut mejl med bilagor i. Man har utgett sig för att vara från en myndighet eller ett företag och att man då har gjort en beställning och att man ska titta på bilagan för att se vad man har beställt. Och sedan får bedragaren kontroll över den personens dator, säger gruppchefen för polisens nationella bedrägericenter, Mattias Falkbåge.

När en dator sedan smittats med en trojan kan bedragaren övervaka datoranvändarens knapptryckningar och även söka igenom datorn på information. Olika trojaner kan hitta olika typer av information, men det kan bland annat handla om olika koder.

 

LÄS MER: Pensionsmyndigheten varnar för bedragare

Tar information för bank-ID

– Det finns några riktigt fula trojaner och datorvirus, som plockar bank-ID-informationen ur ens dator, det vill säga ens certifikat och skickar det till obehörig dator, säger säkerhetsforskaren Lars Strömberg.

Med hjälp av den informationen kan sedan bedragaren komma åt personens bankkonto och överföra pengar.

Sociala medier kan användas

Men det är inte bara med hjälp av trojaner som IT-kunniga personer kan genomföra bedrägerier. Även sociala medier kan användas i sådana syften.

– Det kan vara att man är inloggad på sin Facebook och får ett meddelande från en kompis, som säger: "hej, jag har lyckats klanta mig och lyckats spärra min bankdosa och jag måste betala en räkning. Kan du hjälpa mig och slå dina koder?" Då är det Facebook-kompisen vars konto blivit kapat och så är det en bedragare som skriver det här meddelandet till en, säger gruppchefen för polisens nationella bedrägericenter, Mattias Falkbåge.

För att undvika att ens Facebook-konto används i sådana syften rekommenderar han att man har ordentliga lösenord.

– Man lägger ut mycket information om sig själv på sociala medier. Och har man då ett lösenord som är ens barns namn, ens hund eller födelsesiffror kan det knäckas lättare.

– Det finns datorprogram som hela tiden testar de här lösenorden. Man bygger datorprogram som bygger på det. Hackare testar och testar och till slut så kommer man in, säger han.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!