Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Så tjänar du på rekordräntan

5 kloka råd från Expressens ekonomiexpert Johan Wallqvist:
1 AMORTERA
Utnyttja det låga ränteläget till att amortera mer på dina lån och skulder. Då klarar du räntekostnaderna bättre när räntan vänder uppåt igen.

2 RENOVERA BOSTADEN
Om du planerar att bygga om lägenheten, villan eller renovera sommarstugan - så kan du passa på att låna upp pengar nu när räntorna är låga. Det statliga rotavdraget gör det extra lönsamt, eftersom du får 50 procent rabatt på arbetskostnaderna på vissa typer av arbeten.

3 INVESTERA I NåGOT BESTÄNDIGT
Passa på att låna pengar billigt för att köpa något du behöver, till exempel en bil eller en nödvändig kapitalvara. Men se upp så att du inte köper för dyrt med lånade pengar. Du måste klara att betala lånen i högre ränteläge också. 2- 3 procent högre ränta bör du klara av.

4 SE öVER DIN EKONOMI
Se över din privatekonomi så här i deklarationstider. Har du dyra konsumtionslån med hög ränta, till exempel via kreditkort eller någon butikskedja, så passa på att lösa in dem. Lägg om dem till ett banklån med låg ränta i stället.

5 BINDA LÅNEN? AVVAKTA ETT TAG
Många tänker att det är bra att binda bolånet nu när räntorna är låga. Rådet är att avvakta över sommaren för att se hur räntorna utvecklas. Det är djup ekonomisk kris i hela världsekonomin och svensk ekonomi krymper nu mycket snabbt. Läget är därför ovanligt svårbedömt. Fundera och se hur läget utvecklas, och ta beslut om hur du ska göra framåt höstkanten i stället. Försök utnyttja lågränteläget till att bygga upp en sparbuffert.
Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!