Så tjänar du på rekordräntan

Publicerad
Uppdaterad
5 kloka råd från Expressens ekonomiexpert Johan Wallqvist:
1 AMORTERA
Utnyttja det låga ränteläget till att amortera mer på dina lån och skulder. Då klarar du räntekostnaderna bättre när räntan vänder uppåt igen.

2 RENOVERA BOSTADEN
Om du planerar att bygga om lägenheten, villan eller renovera sommarstugan - så kan du passa på att låna upp pengar nu när räntorna är låga. Det statliga rotavdraget gör det extra lönsamt, eftersom du får 50 procent rabatt på arbetskostnaderna på vissa typer av arbeten.

3 INVESTERA I NåGOT BESTÄNDIGT
Passa på att låna pengar billigt för att köpa något du behöver, till exempel en bil eller en nödvändig kapitalvara. Men se upp så att du inte köper för dyrt med lånade pengar. Du måste klara att betala lånen i högre ränteläge också. 2- 3 procent högre ränta bör du klara av.

4 SE öVER DIN EKONOMI
Se över din privatekonomi så här i deklarationstider. Har du dyra konsumtionslån med hög ränta, till exempel via kreditkort eller någon butikskedja, så passa på att lösa in dem. Lägg om dem till ett banklån med låg ränta i stället.

5 BINDA LÅNEN? AVVAKTA ETT TAG
Många tänker att det är bra att binda bolånet nu när räntorna är låga. Rådet är att avvakta över sommaren för att se hur räntorna utvecklas. Det är djup ekonomisk kris i hela världsekonomin och svensk ekonomi krymper nu mycket snabbt. Läget är därför ovanligt svårbedömt. Fundera och se hur läget utvecklas, och ta beslut om hur du ska göra framåt höstkanten i stället. Försök utnyttja lågränteläget till att bygga upp en sparbuffert.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen