Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Så straffas pensionärer som äger sommarstuga

"Folk med bra pensioner får inte bostadstillägg. Det här är för de som har åtta-tio tusen i pension, de verkligt fattiga pensionärerna", säger Christina Rogestam på SPF seniorerna.
Foto: / FOTOGRAFERNA HOLMBERG / TT NYHETSBYRÅN
Många pensionärer tvingas vända på varenda krona. Om fler fick bostadstillägg skulle det underlätta tillvaron, menar SPF.
Foto: TT NYHETSBYRÅN

Hundratusentals pensionärer riskerar att gå miste om bostadstillägget på grund av gamla regler.

Det menar SPF seniorerna – som kräver att förmögenhetsprövningen slopas.

– Det skulle underlätta tillvaron för många människor med oerhört kärv ekonomi, säger förbundsordförande Christina Rogestam.

En kvinnlig snittpensionär som har arbetat i 40 år och äger en mindre sommarstuga har inte rätt till bostadstillägg. Det innebär att hon får en lägre disponibel inkomst än en garantipensionär med fullt bostadstillägg – och hamnar under gränsen för fattigdom.

Den beräkningen har SPF seniorerna gjort i en ny rapport.

Varje månad får närmare 290 000 pensionärer bostadstillägg för sina lägenheter, hus eller bostadsrätter i Sverige. Ytterligare 80 000–115 000 pensionärer beräknas ha rätt till tillägget – men har inte ansökt.


LÄS MER: Extrapengarna som pensionärer missar 


SPF seniorerna: Dessa missgynnas

Och enligt SPF seniorerna finns det ännu fler pensionärer som borde ha rätt till bostadstillägg.

– Det är väldigt många som inte ansöker eller som får avslag, säger Christina Rogestam, ordförande i SPF seniorerna.

"Det drabbar dem som har sparat en slant eller som har en sommarstuga som är jätteviktig för dem och som de inte vill göra sig av med", säger Christina Rogestam, ordförande SPF seniorerna.
Foto: TOMAS SOÖDERGREN/SPF SENIORERNA

Den som har arbetat i flera år och som äger ett mindre fritidshus eller har lagt undan en buffert missgynnas kraftigt av reglerna för bostadstillägg, enligt SPF. Orsaken är att pensionärer som ansöker om tillägget får ett förmögenhetstillägg på sina tillgångar.

Och fribeloppet för förmögenhet när man beräknar bostadstillägg har inte ändrats sedan 2003 – trots att fritidshusens värde har skjutit i höjden på många håll.


Så påverkas ditt bostadstillägg

• Fribeloppet ligger på 97 216 kronor före skatt per år för en ensamstående, 86 688 kronor för en gift. Är din inkomst högre än så påverkas bostadstillägget.

• Alla skattepliktiga inkomster räknas med: allmän pension, tjänstepension, privat pension, kapitalinkomster och arbetsinkomster.

• Tillgångar över 100 000 kronor räknas med i form av ett förmögenhetstillägg. Det ligger på 15 procent på tillgångar över 100 000 kronor för ensamstående, för gifta och sambor ligger det på 15 procent av hälften av de gemensamma tillgångarna över 200 000 kronor.

• Hus och bostadsrätter räknas inte som en tillgång, men det gör däremot taxeringsvärdet på ett fritidshus.

Källa: Pensionsmyndigheten

Och det är de med låga pensioner som drabbas.

Oftast kvinnor. Oftast ensamstående.

Christina Rogestam: "Orimligt"

– En garantipensionär utan sommarstuga med maximalt bostadstillägg kan få ut 12 000–13 000 kronor i månaden, medan en som har jobbat och slitit och har en inkomstpension på 10 000–11 000 kronor inte får något bostadstillägg om hon och hennes man har byggt en sommarstuga, säger Christina Rogestam.

En änka kan då bli tvungen att sälja sin sommarstuga med mängder av känslosamma minnen för att få ekonomin att gå ihop. Men när pengarna finns på banken får hon fortfarande inget bostadstillägg.

– Det är inte rimligt, säger Christina Rogestam.


LÄS MER: 109 enkla rabatter för dig som är pensionär


Nu vill SPF seniorerna att förmögenhetsprövningen slopas helt – eller i alla fall att fribeloppet höjs rejält.

– Vi har tagit bort förmögenhetsskatten och då är det inte rimligt att ha kvar detta, säger Rogestam.

Vill höja fribeloppet

I sin rapport skriver SPF:

"Det fanns starka skäl för att avskaffa förmögenhetsskatten och det finns lika starka skäl för att avskaffa förmögenhetsprövningen i beräkningen av bostadstillägg. De tillgångar som räknas in i förmögenheten är de som kan kontrolleras medan övriga tillgångar riskerar att hamna utanför, vilket gör det hela godtyckligt".

Och:

"Med tanke på att fribeloppet inte har ändrats sedan 2003 och att många förmögenhetsvärden som till exempel priserna på fritidshus har fördubblats sedan dess, så vore det rimligt och önskvärt med en höjning av fribeloppet. En sådan höjning skulle framför allt gynna pensionärer med låga pensioner och med mindre förmögenhet, som enklare fritidshus".

Enligt en SCB-undersökning från 2014-2015 äger 600 000 svenskar som är 65 år eller äldre ett fritidshus – och riskerar därmed att få reducerat bostadstillägg eller inget alls.

Pensionsgruppen utreder bostadstillägg

På Pensionsmyndigheten kan man få reaktioner från pensionärer som inte har en aning om att deras tillgångar ses som en förmögenhet.

– Generellt kan det vara svårt att veta vad som räknas som förmögenhet, och pensionärer kan uppleva att de tillgångar de har inte är en förmögenhet, säger pensionsspecialist Linda Nygren.

Linda Nygren är pensionsspecialist på Pensionsmyndigheten. Hon säger att det är svårt för pensionärer att veta vad som räknas som förmögenhet eller inte.
Foto: Daniel Roos/Pressbild

Men Pensionsmyndigheten följer bara det regelverk som finns.

– När det gäller förändring av dessa reglerna är det en fråga för riksdag och regering, säger Linda Nygren.

I riksdagens pensionsgrupp ser man just nu över garantipensionen och bostadstillägget. Utredningen beräknas vara klar nästa vår.

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!