Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Beskedet: 170 000 har rätt till glömda bidraget

Di TV sänder direkt
Försäkringskassan och Pensionsmyndigheten ansvarar för hanteringen av bostadstilläggen.Foto: TT NYHETSBYRÅN
Omkring 170 000 personer i Sverige är berättigade till bostadstillägg – utan att veta om det.Foto: COLOURBOX
”I en utsatt grupp skulle tillägget, i snitt 1300 kronor, kunna lyfta den ekonomiska standarden för många”, säger Tina Malmberg, projektledare vid Riksrevisionen.Foto: TT NYHETSBYRÅN

Omkring 170 000 personer i Sverige är berättigade till bostadstillägg – utan att veta om det. Eller så klarar man inte att fylla i ansökan själv.

Mörkertalet är stort och många funksnedsatta finns i den utsatta gruppen, enligt en ny granskning av Riksrevisionen.

– I en utsatt grupp skulle tillägget, i snitt 1300 kronor, kunna lyfta den ekonomiska standarden för många, säger Tina Malmberg, projektledare vid Riksrevisionen.

Rapporten från Riksrevisionen publiceras på torsdagen. Myndigheten har kartlagt mörkertalet vad gäller behovet av bostadstillägg för de som har en låg pension.

Cirka 290 000 pensionärer får bostadstillägg i dag. Fler kan ha rätt till tillägget, men man måste själv ansöka och många känner inte till detta. Andra har försökt men klarar av olika skäl inte att fylla i alla uppgifter korrekt eller ta fram de underlag som begärs.

Mörkertalet är 170 000 personer

Några slutsatser i Riksrevisionens kartläggning:

40 000 personer med sjuk- eller aktivitetsersättning bedöms som berättigade till bostadstillägg, men har det inte i dag.

129 000 ålderspensionärer har så låg pension att de skulle kunna få ett bostadstillägg om de ansökte.

3 miljarder kronor – så mycket skulle statens kostnader öka om alla berättigade sökte och fick bostadstillägg. Den totala kostnaden för bostadstilläggen var 12,7 miljarder kronor (2016).

Utsatt grupp drabbas ännu mer

Projektet inom Riksrevisionen visar att det inom mörkertalet ryms många ekonomiskt utsatta som verkligen skulle behöva bostadstillägget för att lyfta sin ekonomiska standard till en rimlig nivå.

– Det är en grupp där många har funktionsnedsättning och nedsatt arbetsförmåga, och som inte alltid har tillräckligt stöd av anhöriga eller gode män, säger projektledaren Tina Malmberg och tillägger:

– Det är en utsatt grupp som blir ännu mer utsatt om de inte kan få det här bostadstillägget.

Riksrevisionen uppmanar bland annat de berörda myndigheterna att samarbeta mer och att man gör riktade informationsinsatser mot utsatta grupper.

Regeringen höjer bostadstillägget

Pensionsmyndigheten har efter informationskampanjer och uppmärksamhet i medierna sett en kraftig ökning av ansökningar om bostadstillägg det senaste året.

Myndigheten har inte hunnit med och upprörda pensionärer berättar att det kan ta upp till 20 veckor att få ett besked.

Fakta bostadstillägget

Bostadstillägg är ett tillägg till din allmänna pension och är en del av grundskyddet, liksom garantipensionen.

Cirka 290 000 pensionärer får bostadstillägg i dag. Fler kan ha rätt till tillägget, men du måste själv ansöka.

Bostadstillägget är skattefritt och betalas ut med maximalt 5 560 kronor per månad (höjs sannolikt vid årsskiftet)

Du kan ansöka från det att du fyller 65 år och tar ut hela din allmänna pension. Du kan ansöka oavsett hur du bor och även om du själv äger din bostad. Du kan ansöka även om du har tillgångar.

 

Även personer med sjuk- eller aktivitetsersättning kan söka bostadstillägg. Det görs för dessa grupper hos Försäkringskassan.

Kraven är: 

att du bor i Sverige

har aktivitetsersättning eller sjukersättning 

har en låg inkomst och kostnader för bostaden

  inte har fyllt 65 år. Om du har fyllt 65 år och har hel ålderspension ansöker du i stället hos Pensionsmyndigheten.

 

KÄLLA: PENSIONSMYNDIGHETEN, FÖRSÄKRINGSKASSAN

Enligt Januariöverenskommelsen mellan regeringspartierna samt Centern och Liberalerna kommer bostadstillägget för pensionärer och sjukpensionärer att höjas vid årsskiftet.

Sammantaget innebär förändringarna att maximalt bostadstillägg höjs från 5 560 kronor till 6 540 kronor per månad.

Utöver det införs ett fribelopp för arbetsinkomster i äldreförsörjningsstödet på 24 000 kronor årligen, så att även dessa personer ska ha möjlighet att förändra sin ekonomiska situation genom arbete.

Morgonens viktigaste ekonominyheter med Lovisa Vitus.
Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!