Barn växer snabbt ur sina fotbollsskor – och det är dyrt att köpa nya till grus, gräs och inomhusträning. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix / TT NYHETSBYRÅNBarn växer snabbt ur sina fotbollsskor – och det är dyrt att köpa nya till grus, gräs och inomhusträning. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix / TT NYHETSBYRÅN
Barn växer snabbt ur sina fotbollsskor – och det är dyrt att köpa nya till grus, gräs och inomhusträning. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix / TT NYHETSBYRÅN
Det är inte bara dyrt med utrustning till ridning. Det kostar också stora summor att ha barnen på ridskola. Foto: ColourboxDet är inte bara dyrt med utrustning till ridning. Det kostar också stora summor att ha barnen på ridskola. Foto: Colourbox
Det är inte bara dyrt med utrustning till ridning. Det kostar också stora summor att ha barnen på ridskola. Foto: Colourbox
Ingela Gabrielsson på Nordea brukar tipsa om att köpa begagnat för att spara pengar – särskilt inför skolstarten då man många gånger handlar ny sportutrustning till barnen. Foto: PRESSBILDIngela Gabrielsson på Nordea brukar tipsa om att köpa begagnat för att spara pengar – särskilt inför skolstarten då man många gånger handlar ny sportutrustning till barnen. Foto: PRESSBILD
Ingela Gabrielsson på Nordea brukar tipsa om att köpa begagnat för att spara pengar – särskilt inför skolstarten då man många gånger handlar ny sportutrustning till barnen. Foto: PRESSBILD

Så sparar du tusenlappar – på barnens sportprylar

Publicerad

Inför skolstart drar barnens fritidsaktiviteter i gång igen.

Då finns det tusenlappar att spara – genom att handla begagnat.

– Det är en utmärkt idé att låta sakerna leva vidare, säger privatekonomen Ingela Gabrielsson.

Snart är det skolstart. I samband med det brukar också sommaruppehållet för barnens sportaktiviteter vara över. Och kanske är det dags att köpa ny utrustning – precis när semesterkassan redan har bränt hål i plånboken.

Sport är många gånger inte en speciellt billig historia. Särskilt inte när det kommer till barn som snabbt växer ur sina kläder, hjälmar och skor.

– När sport- och fritidsaktiviteterna drar i gång igen finns förväntningar på att barnen ska ha en viss utrustning. Barnen växer ur de här sakerna jättefort, medan de fortfarande är fräscha, säger Ingela Gabrielsson på Nordea.

 

LÄS MER: Åtta experters råd: Så får du bättre ekonomi 

 

Inför skolstart: så mycket kostar barnens sporter

En del utrustning behöver bytas ut regelbundet medan annat håller i flera år. Men kostnaderna kan ända få många föräldrar att behöva vända på kronorna.

– Många gånger finns ingen anledning att köpa helt nytt. Då kan man köpa begagnat och sälja vidare på samma vis, säger Ingela Gabrielsson.

Köp- och säljsajten Blocket har räknat ut ungefär hur mycket det kostar att köpa ny sportutrustning för barn.

Att köpa bland annat nya handskar, hjälm, skydd och klubba till ishockey kostar 4 261 kronor. Nya kläder, spö och stövlar till ridning går på 4 767 kronor. Fotbollsutrustning kostar 2 694 kronor.

 

LÄS MER: Så säljer du bäst på Tradera och Blocket 

 

För att inte tala om mountainbike – där kostnaden för ny utrustning uppgår till 12 514 kronor, enligt Blocket. Även den "nya" sporten e-sport kostar enorma summor.

Spara på att köpa begagnat

Blocket har också räknat på hur mycket det kostar att köpa begagnat. Det kan vara på just Blocket, Tradera, av grannen, släktingen, i secondhandaffärer eller på köp- och säljsidor på Facebook.

Och det går att spara tusenlappar.

 

LÄS MER: Få koll på din ekonomi efter semestern – experten tipsar 

 

För att ta samma exempel som ovan:

Enligt Blocket går det spara 2 391 kronor på ishockey, 2 687 kronor på ridning och hela 8 714 kronor på mountainbike.

– Men en del saker kanske man ska köpa nytt, som hjälmar som har varit med om stötar och kanske har sprickor. Man ska i alla fall granska dem noga och inte betala innan man har fått sin vara, säger Ingela Gabrielsson.

Privatekonomen: Sparar tusenlappar

Sedan går det också tjäna en del pengar på att sälja vidare barnens utrustning när de har växt ur den.

– Man kan välja begagnat framför allt för prisets skull, det rör sig säkert om ett antal tusenlappar att spara. Särskilt om man är flera barn i familjen. Men också för att det är hållbart, säger Ingela Gabrielsson.

 

Ny och begagnad sportutrustning i kronor

HOCKEY

Utrustning: Handskar, hjälm, axel-, armbågs- och benskydd, hockeybyxor, skridskor, klubba och hockyebag på hjul.

Nytt: 4 261 kronor

Begagnat: 1 870 kronor

Sparat belopp: 2 391 kronor

 

RIDNING

Utrustning: Ridhandskar, spö, ridbyxor, hjälm, ridstövlar, säkerhetsväst och ridjacka.

Nytt: 4 767 kronor

Begagnat: 2 080 kronor

Sparat belopp: 2 687 kronor

 

FOTBOLL

Utrustning: Fotboll, benskydd, fotbollsskor till gräs, konstgräs, grus och inomhus.

Nytt: 2 694 kronor

Begagnat: 720 kronor

Sparat belopp: 1 974 kronor

 

MTB

Utrustning: Cykel, hjälm, goggles, skydd till armbågar och rygg, skyddsväst, byxor och tröja.

Nytt: 12 514 kronor

Begagnat: 3 800 kronor

Sparat belopp: 8 714 kronor

 

E-SPORT

Utrustning: Dator, skärm, tangentbord, headset, stol och mus.

Nytt: 17 918 kronor

Begagnat: 11 999 kronor

Sparat belopp: 5 919 kronor

 

ÖVRIGA SPORTPRYLAR – NYTT (OCH BEGAGNAT)

Tennisrack: 795 kronor (300 kronor) – spara 495 kronor.

Skateboard: 629 kronor (200 kronor) – spara 429 kronor.

Fiskespö med rulle budget: 799 kronor (250 kronor) – spara 549 kronor.

Golfset powerbilt 9-12 år: 1 200 kronor (250 kronor) – spara 950 kronor.

Källa: Blocket

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen