Rättsprocessen när det gäller parkeringsböter ser olika ut beroende på vem som utfärdat den.
På allmän mark är det kommunen som utfärdar en felparkeringsavgift och det räknas som myndighetsutövning. Då är det bilisten som själv är ansvarig för att överklaga.
Om man stått på privat mark står det kontrollavgift på lappen. Då är det upp till parkeringsbolaget att stämma bilisten om den sagt att den inte tänker betala och har angett en anledning till det.
– För de allra flesta bilister så spelar det inte så stor roll. Man blir förbannad, betalar och sedan går man vidare i livet. Men om man ska överklaga så är det helt olika procedurer, säger Stefan Wahlberg, chefredaktör på Dagens juridik.
Experten: ”Teknisk juridik”
Han har arbetat mycket med just oriktiga parkeringsböter.
– Juridiken kring det här är ganska teknisk. Man kommer väldigt långt genom att använda en vanlig tumstock, säger Stefan Wahlberg.
Hans tips är att hålla koll på skyltar och trafikmärken. De ska sitta på en specifik höjd för att vara giltiga. Andra gångbara argument i en domstol är om skyltar är dolda eller otydliga.
Fotografera innan
Men han tycker inte man ska ta ärendet vidare om man inte har någon tekniska bevisning att stödja sig mot. Känsloargument fungerar inte i domstol, menar han.
– Har man den typen av argument att man i största allmänhet tycker sig vara utsatt för någon form av tyranni i det här, och bara tycker att det är för jävligt. Då har man ingen framgång i domstol, säger han.
Han tipsar också om att man kan ta en bild på sin bil och omgivningen om man misstänker att man kan få en felaktig p-bot.
– Man ska dokumentera i förväg. För när man väl har fått p-boten så kan man tänka sig att man skulle kunna ha fabricerat ihop en bild. Men om bilden är tagen innan boten är utfärdad så kan det vara en poäng med att kunna bevisa att det såg ut på ett visst sätt, säger han.