Det kan svida rejält i plånboken om man får en p-bot. Foto: Tomas LeprinceDet kan svida rejält i plånboken om man får en p-bot. Foto: Tomas Leprince

Det kan svida rejält i plånboken om man får en p-bot.

 Foto: Tomas Leprince
Det är inte alltid som böterna är helt juridiskt korrekta. Foto: Tomas LeprinceDet är inte alltid som böterna är helt juridiskt korrekta. Foto: Tomas Leprince

Det är inte alltid som böterna är helt juridiskt korrekta.

 Foto: Tomas Leprince

Så slipper du undan dina parkeringsböter

Publicerad

En p-bot kan svida rejält i plånboken.

Men i vissa fall kan det vara värt att bestrida den.

– Om man har rätt så ska man stå på sig. Då gäller det också att försöka bevisa att man har rätt, säger rättsjournalisten Stefan Wahlberg.

Rättsprocessen när det gäller parkeringsböter ser olika ut beroende på vem som utfärdat den.

På allmän mark är det kommunen som utfärdar en felparkeringsavgift och det räknas som myndighetsutövning. Då är det bilisten som själv är ansvarig för att överklaga.

Om man stått på privat mark står det kontrollavgift på lappen. Då är det upp till parkeringsbolaget att stämma bilisten om den sagt att den inte tänker betala och har angett en anledning till det.

– För de allra flesta bilister så spelar det inte så stor roll. Man blir förbannad, betalar och sedan går man vidare i livet. Men om man ska överklaga så är det helt olika procedurer, säger Stefan Wahlberg, chefredaktör på Dagens juridik.

Experten: ”Teknisk juridik”

Han har arbetat mycket med just oriktiga parkeringsböter.

– Juridiken kring det här är ganska teknisk. Man kommer väldigt långt genom att använda en vanlig tumstock, säger Stefan Wahlberg.

Hans tips är att hålla koll på skyltar och trafikmärken. De ska sitta på en specifik höjd för att vara giltiga. Andra gångbara argument i en domstol är om skyltar är dolda eller otydliga.

Fotografera innan

Men han tycker inte man ska ta ärendet vidare om man inte har någon tekniska bevisning att stödja sig mot. Känsloargument fungerar inte i domstol, menar han.

– Har man den typen av argument att man i största allmänhet tycker sig vara utsatt för någon form av tyranni i det här, och bara tycker att det är för jävligt. Då har man ingen framgång i domstol, säger han.

Han tipsar också om att man kan ta en bild på sin bil och omgivningen om man misstänker att man kan få en felaktig p-bot.

– Man ska dokumentera i förväg. För när man väl har fått p-boten så kan man tänka sig att man skulle kunna ha fabricerat ihop en bild. Men om bilden är tagen innan boten är utfärdad så kan det vara en poäng med att kunna bevisa att det såg ut på ett visst sätt, säger han.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen