Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Så slipper du skattesmäll för rotavdrag

MER YTA. Familjen Bengtsson i Falkenberg får välkommen hjälp av rotavdraget när de bygger till villan och får ytterligare 100 kvadratmeter boyta. "Hantverkarna har skickat in ansökan om rotavdrag till skatteverket och jag tror att jag kommer upp i maxbeloppet 50000 kronor i år, säger Patrik Bengtsson, 33, här med frun Malin, 29, och parets dotter Moa, 2.
Foto: Niklas Henrikczon

Rotavdraget får oss att bygga om i våldsam takt.
Men se upp, det finns fällor som gör att du kan åka på rejäl kvarskatt.
Expressen hjälper dig att göra rätt och spara tusenlappar när du söker rotavdrag.

I veckan sprängde skatteverket miljardvallen för utbetalda rotavdrag.
- Vi betalar nu ut 30 miljoner kronor om dagen. I snitt köper varje svensk som utnyttjar skatteavdraget byggtjänster för 30000 kronor. De får därmed 15000 kronor tillbaka, säger Pia Blank Thörnroos, rättslig expert på Skatteverket.
Rot står för reparation, om- och tillbyggnad och gäller ägare till småhus eller bostadsrätts- lägenhet.

Dras av på fakturan

78000 svenskar har köpt byggtjänster för sammanlagt 1,021 miljarder kronor sedan  1 juli då intresset för rotavdraget exploderade. Skatteverket införde då den så kallade fakturamodellen som innebär att skatteavdrag för rotarbeten dras av direkt på fakturan från den byggfirma eller hantverkare som anlitats.
Högsta avdrag är 50000 kronor per person och år. Är ni två som äger bostaden kan högsta rotavdrag bli 100000 kronor per år.

Undvik problem

För att få göra rotavdrag måste du vara över 18 år och äga bostaden, helt eller delvis.
Du kan få skatteavdrag med hälften av arbetskostnaden direkt på fakturan.
Sedan får byggfirman tillbaka skatterabatten på fakturan av skatteverket om ansökningsblanketten är rätt ifylld, och alla villkor är uppfyllda.
Men det kan ändå bli trassel som kan kosta skjortan.
Här är sex rotfällor du kan hamna i om du inte ser upp.


LÄS OCKSÅ: Allt du behöver veta om rotavdrag

FAKTA

Tänk på det här:

Rejäl kvarskatt


Du kan aldrig få rotavdrag med större belopp än vad du
betalar i slutlig skatt ett år. Det är det ditt ansvar att göra en
beräkning av vilken slutlig skatt du förväntas betala och om det
räcker till rotavdrag.
m Upptäcker skatteverket vid nästa deklaration att du inte har betalt tillräckligt mycket skatt får du kvarskatt. Får du till exempel rotavdrag
med 30 000 kronor och det visar sig att du inte har betalat in tillräckligt med skatt, så får du kvarskatt på det beloppet, säger
Pia Blank Thörnroos på Skatteverket. Det krävs en månadsinkomst
på ungefär 25 000 kronor för att kunna utnyttja rotavdraget maximalt.
Har du räntekostnader, pensionssparar eller gör andra stora avdrag i deklarationen, måste din inkomst vara högre.
Wallqvists bästa tips: Ta reda på hur stort rot-avdrag du kan utnyttja innan du köper byggtjänster. Gå in på www.skatteverket.se och använd skatteverkets räkneprogram för att se hur stort rotavdrag du kan få. Tänk på att du inte kan nolla den allmänna pensions-, kyrko- och begravningsavgiften med rotavdrag. Den som betalar knappt 80000 kronor i skatt i år, har ett utrymme för rotavdrag med drygt 37000 kronor efter avräkning för dessa avgifter, enligt skatte-verket.

Håll koll på tidigare rotavdrag


Har du redan fått rotavdrag och ansöker igen ska du tala om hur mycket du har fått tidigare för hantverkaren. Får du för mycket i rotavdrag åker du på kvarskatt. Stoppar skatteverket utbetalningen till byggfirman kan firman kräva pengar av dig. Har du köpt tjänster före 1 juli som du tänker begära skatterabatt för, måste du själv ha koll på det.
Wallqvists bästa tips: Begär ett intyg från skatteverket som visar redan utnyttjade rotavdrag. Det ska snart gå att ladda ned från deras hemsida.

Ta inte  med materialkostnaderna


Det är bara arbetskostnaden du får skatterabatt för, inte materialinköp. Upptäcker skatteverket att materialinköp kallas arbetskostnader på fakturan så kräver de pengarna tillbaka. Wallqvists bästa tips: Fiffla inte. Risken är stor att du åker dit.

Missa inte städavdraget


Rotavdrag räknas med i samma avdragspott som hushållsnära tjänster, som städning av bostaden med mera. Allt samlas under rubriken husarbete. Sammanlagt är den högsta möjliga skatterabatten 50000 kronor per år och person. Anlitar du både städ- och byggfirma ska du först räkna av skatterabatten för städningen innan du ser vad du kan få i rotavdrag. Wallqvists bästa tips: Tänk på att löneförmåner som städning av hemmet också räknas som husarbete.

Ansökan ska vara rätt ifylld


Kontrollera att byggfirman fyller i rätt uppgifter i ansökan. Var fjärde byggfirma gör fel, enligt skatteverket, och får då vänta på sina pengar. Vanliga missar är att kundens personnummer är fel eller att fastighetsbeteckning saknas. Många glömmer också att skriva under blanketten.
Wallqvists bästa tips: Se till att det tydligt framgår att fakturan är underlag för utbetalning av rotavdrag.

Kontrollera byggfirman


Skatteverket ser att vissa byggfirmor skickar in ansökan om rotavdrag innan de fått betalt av kunden. Det har hänt att kunder betalat halva fakturan i förskott och sedan har byggfirman försvunnit. Betala aldrig en faktura innan jobbet är klart och godkänt. Så här kollar du byggfirman: - begär referenser på tidigare arbeten. - har de F-skattsedel (ring 0771-567567) och tidigare konkurser (0771-737300) Ange firmans organisations-nummer eller hantverkarens personnummer. - har de ansvarsförsäkring? Wallqvists bästa tips: Skriv ett avtal med hantverkaren där ni i detalj kommer överens om vad som ska göras. Här hittar du en lista över tillåtna och otillåtna rotavdrag. Skatteverket har också utförliga rotlistor: www.skatteverket.se