Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Så slipper du få ditt bank-id kapat

Du ska aldrig logga in någonstans med bank-id på någon annan persons uppmaning.
Foto: / TT NYHETSBYRÅN
Polisens bedrägeriexpert Jan Olsson tipsar om hur man skyddar sig från bedragare.
Foto: Pressbild / Polismyndigheten

Det finns flera sätt för bedragare att kapa ditt bank-id och komma åt dina pengar. 

Därför är det viktigt att känna till hur bedrägerierna oftast går till – och hur man bäst skyddar sig. 

Man bör till exempel vara uppmärksam när man köper och säljer saker på nätet. 

I grunden handlar de allra flesta bedrägerier om samma sak. Bedragarna försöker få dig att göra något som du inte borde.

Det vanligaste sättet för bedragare att komma över ditt bank-id är detta: Någon ringer och utger sig för att vara polis. Personen säger att det verkar som att du är utsatt för ett bedrägeri och att någon från din bank snart kommer att ringa. 


Läs även: Så kapas ditt Bank-ID – nu varnar storbanken 


Under samtalets gång luskar bedragaren ut vilken bank du har, om han eller hon inte redan vet det. Sedan ringer någon från "banken" och säger att det ser ut som att du gör köp utomlands, exempelvis i Tyskland. 

Du sitter hemma och tror därför att det rör sig om ett bedrägeri. Du uppmanas logga in på din bank, vilket du gör med ditt bank-id, för att spärra ditt kort. 

I det här läget har redan bedragaren knappat in ditt personnummer för en bank-id-inloggning – när du slår din kod till bank-id:t är det bedragaren som kommer in. 

Nu kan bedragarna hitta på en väldig massa otyg.    

– De kan göra allt möjligt. De kan ladda ner Swish till sin egen telefon och swisha i väg alla dina pengar, säger Jan Olsson, nationell bedrägeriexpert vid Polismyndigheten. 


Läs även: För dig som loggar in – här kan du läsa fler artiklar  


Kan luras vid nätköp

Även när man köper eller säljer saker på nätet bör man vara försiktig. Jan Olsson förklarar hur ett bedrägeri kan gå till:

– Busen meddelar dig som säljare "nu har jag betalar för varan så du kan skicka den" och räknar iskallt med att du då tar fram ditt mobila bank-id och loggar in för att se att du har fått pengarna. Men loggar han in samtidigt. Det har vi sett. 

Bedragarna kan även få tillgång till dina bankuppgifter när du exempelvis loggar in för att betala räkningar – om de planerat skadlig kod i din dator. Koden kan de planera genom att skicka sms eller mejl till dig där du uppmanas att klicka på en länk.

Det här tillvägagångssättet är – än så länge – mycket ovanligt. 

– Det går teoretiskt, visst gör det det, säger Jan Olsson. 

Får man ett sms eller mejl där man uppmanas klicka på en länk för att gå in och betala någonting, exempelvis en faktura, bör man vara mycket försiktig. Det gäller även om mejlet eller sms:et ser ut att komma från ett företag som erbjuder betaltjänster – exempelvis Paypal. 

Enligt Jan Olsson ska man själv kontakta avsändaren och fråga om sms:et eller mejlet är äkta.     


Så skyddar du dig från bedrägerier

• Du ska aldrig klicka på bifogade länkar i mejl och sms. I stället ska du kontakta avsändaren och fråga om de (företaget, myndigheten eller privatpersonen) har skickat ett sms eller mejl med en bifogad fil i. Man ska så klart inte ringa telefonnumret som står i mejlet eller sms:et, för då hamnar man hos bedragaren.  

• Du ska aldrig lämna ut kontokortsuppgifter eller inloggningsuppgifter till ditt bank-id till någon, oavsett vem personen utger sig från att vara i telefon eller mejl och sms. 

• Ringer "polisen" eller "banken" och ber dig logga in någonstans – gör inte det. Då vet du att det handlar om en bluff. Ibland ringer "banken" direkt för att fråga om köp och varna för ett eventuellt bedrägeri. Numret personen ringer från kan se äkta ut, men det här kan bedragarna också luras med. 

Blir du osäker på om personen som påstår sig jobba på din bank verkligen gör det – lägg på luren och ring själv upp banken för att kontrollera om någon därifrån precis har sökt dig. 


Källa: Jan Olsson, nationell bedrägeriexpert vid Polismyndigheten

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!