Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Så slår oljepriset mot förnybara investeringar

Hör analytikerna resonera om varför det låga oljepriset kan påverka omställningen mot förnybart.
Foto: AXEL ÖBERG / AXEL ÖBERG EXPRESSEN

Trots viss återhämtning sedan det historiska prisraset på olja är det svarta guldet fortfarande billigt. Detta riskerar att hämma omställningen mot förnybara alternativ, säger energianalytikern Samuel Ciszuk till Di TV Hållbart näringsliv. 

Sedan årsskiftet har priset på både nordsjöoljan Brent och amerikanska WTI-oljan rasat omkring 40 procent. Enligt Samuel Ciszuk, energianalytiker på ELS Analysis, får detta konsekvenser för industrins omställning. 

– Det här påverkar ju investeringsbudgetar. Många oljeproducenter, inte minst skifferproducenter i Nordamerika, gör förluster nu och det är klart att man då inte kommer ha pengar att lägga på sitt hållbarhetsarbete, säger Samuel Ciszuk till programledaren Nike Mekibes i tv-magasinet Di TV Hållbart näringsliv. 

”Ett förlorat år”

Eftersom vi i dagsläget har så pass höga lager av olja kommer priserna troligtvis inte stiga så mycket under året, säger Samuel Ciszuk. Konsekvensen blir att investeringar som annars skulle ha gått till ny och mer hållbar teknik.

– Det blir ett förlorat år. De mer hållbara alternativen inom olje- och gasindustrin är ju ny teknik som man nu inte kommer att investera i. 

Begränsade konsekvenser i Sverige 

Enligt Rebecka Bergholtz, analytiker på Energimyndigheten, får det låga oljepriset ändå begränsade konsekvenser i Sverige. Detta eftersom vi redan har flera policys och regelverk som ställer krav på förnybart.

– Tittar vi till exempel på drivmedel så har vi reduktionsplikten som gör att vi måste ha förnybart i både bensin och diesel. Även i kraftvärmesektorn har vi skatter som gör att ett lågt oljepris ändå inte är konkurrenskraftigt med avfall eller skogsbränslen, säger Rebecka Bergholtz till Di TV Hållbart näringsliv. 

Samtidigt säger hon att det låga oljepriset kan missgynna våra svenska producenter av biodrivmedel som konkurrerar på den globala marknaden. 

– Där kan det ju slå, absolut, säger Rebecka Bergholtz. 

Se hela programmet med fler analyser och två hållbara aktiecase för dig som vill investera hållbart.
Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!