Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Så slår bedragarna till med brevbärarknepet

Mannen tömde det stulna bankkortet på 15 500 kronor.Foto: Övervakningsbilder
Polisen tror att bedragaren har bevakat brevbärarens cykel och stulit kontokort och pinkod.Foto: Anton Wikström

Kontokortet stals från en privatpersons post - och några dagar senare stals även pinkoden.

Nu varnar polisen för tjuvarnas nya knep att bevaka brevbäraren.

– Han verkar ha stått och vaktat brevbärarens cykel och sedan stulit brevet med kontokortet i, säger bedrägeriexperten Jan Olsson på polisens nationella bedrägericenter.

Övervakningsfilmer visar hur den misstänkta bedragaren under en dag i mars går runt till flera bankomater i Stockholm och tömmer det stulna kontokortet på 15 500 kronor. Aftonbladet var först med att publicera dessa filmer.

Nu har mannen gripits tack vare hjälp från allmänheten att identifiera mannen. Knepet - att bevaka brevbäraren och lyckas komma över både kontokort och pinkod från posten - är svårt att utreda, enligt polisen.

Mannen har gripits, tack vare hjälp från allmänheten.

– Det som är ovanligt här är att det är målsägande själv som har beställt ett nytt kort. Att lyckas komma över ett kontokort direkt från brevbärarens cykelkorg är en stor chansning. Därför utesluter vi inte heller att det kan vara en anställd på Posten som har gjort en andrasortering, säger Jan Olsson på nationellt bedrägericenter.

Inväntade pinkoden

Vid ett kontokortsutskick sänds pinkoden till kortet vanligtvis ut några dagar senare, men polisen misstänker att även denna försändelse har blivit stulen från posten.

– Frågan är hur han kan ha haft vetskap om när kortet och pinkoden skulle komma. Han måste i så fall ha bevakat brevbäraren dagarna efter att kortet kom, säger Jan Olsson.

Fallet är svårlöst och polisen gick igenom övervakningsfilmer från bankomaterna utan att lyckas identifiera mannen.

– Allmänhetens tips är egentligen det enda som kan ta ett sådant här ärende vidare.

Måste öka säkerheten

Att tjuven stjäl ett kort som brottsoffret själv beställt är ovanligt. Enligt polisen är det vanligare att kontokortsbedrägerier sker genom att bedragaren själv beställer ett nytt kort i någon annans namn. En sådan stöld är svår att förhindra.

Foto: Det vanliga är att bedragarna själva beställer kontokortet – den här gången har brottsoffret själv beställt kortet.

– Vi har en stående dialog med kortutgivarna om hur man handskas med uppgifter. Det bästa vore om alla kort gavs ut på kontoren men det är förstås omöjligt. Vi måste hitta sätt att göra det säkrare, säger Jan Olsson.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!