Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Så skyddar du dig mot skimning utomlands

I Sverige har de flesta uttagsautomater starkt skydd mot skimning.Foto: Fredrik Sandberg / Tt / TT NYHETSBYRÅN

Utomlands förekommer fortfarande skimning, att skurkar fäster en extra utrustning som läser av ditt kort så att de kan tömma ditt konto bakom din rygg.

Så här gör du för att skydda, och i värsta fall rädda tillbaka, semesterkassan.

Tänk på det här innan du reser i väg

1. Skriv upp telefonnumret för att spärra ditt kort, eller lägg in det i telefonboken. Spara det inte tillsammans med kortet…

2. Töm plånboken på kort och kvitton som du inte kommer att ha nytta av utomlands. Förutom att plånboken blir lättare ger du inte en tjuv ledtrådar i onödan.

3. Kolla upp om du kan spärra kortet så att det bara kan användas i vissa regioner.

4. Fundera på ett extra kort som du har väldigt lite pengar på och fyller på via internet- eller mobilbanken varje dag eller vecka.

Tänk på det här när du tar ut pengar utomlands

1. Syna uttagsautomaten. Verkar den konstig, till exempel väldigt tjock runt kortspringan – använd den inte.

2. Var paranoid när du matar in din kod. Håll handen tätt över tangentbordet.

3. Om du begär eller får ett uttagskvitto eller kontoutdrag – spara det säkert, eller riv i riktigt små bitar.

4. Försvara ditt personliga revir. Låt inte främlingar komma nära eller stöta dig till dig när du tar ut pengar.

Tänk på det här om du blivit skimmad

1. Anmäl så fort det bara går. Vänta inte och se om kortet ska dyka upp, ring och spärra det direkt, tjänsten är öppen dygnet runt.

2. Kontakta din bank för att lösa praktiska problem.

3. Polisanmäl skimningen.

Skimning, att stjäla kortinformation, har plågat kunder, banker och polisen under många år.

Metoderna varierar, men oftast monterar skurkarna en extra kortläsare på uttagsautomaten. Din pin-kod läser de av antingen genom en dold kamera, ett riggat tangentbord eller helt enkelt genom att kika över din axel.

Var är risken för skimning störst?

Skimning sker nästan var som helst, nästan inga semesterdestinationer är helt säkra. När ditt konto kapats töms det blixtsnabbt, ibland i realtid, men på en helt annan plats.

– Uttagen sker i USA och Asien. Tjuvarna anpassar uttagen till de länder där det räcker med magnetspårsinformation, säger Jan Olsson på Polisens nationella bedrägericenter.

Kortets akilleshäl är nämligen magnetspåret. Skyddet i chip:et är mycket starkare.

– Tar du bort det där förbaskade magnetspåret är chipet säkert, säger Jan Olsson.

Bankens ansvar om du blir skimmad

Blir du av med pengar för att du blivit skimmad ska banken, inte du, ta smällen.

– Skimning är en sådan händelse där kunden ska hållas skadeslös, det är ju inget man kan rå för, säger Janina Pfalzer, pressekreterare på Nordea.

På storbankerna håller man noga koll efter misstänkt aktivitet.

– Vi har folk som sitter och kontrollerar avvikande transaktioner dygnet runt. Om de ser att det sker ett uttag i ett land där kunden inte normalt brukar göra uttag kontaktar de kunden och frågar ”är du verkligen där?”, säger Janina Pfalzer.

Så kan du få pengar snabbt om ditt konto tömts

Har olyckan väl varit framme är bankens råd att först försöka låna pengar av den närmaste omgivningen. Men det finns akut ekonomisk hjälp att få.

<strong>Är du orolig är att bli skimmad?</strong><br><strong>Mikaela Rydin, 48, konstnär, Kungsholmen: </strong>"Nej, det hjälper inte mig att fokusera på den typen av oro. Sedan finns det säkrare sätt att betala på genom internet."Foto: Michaela Hasanovic
<strong>Är du orolig är att bli skimmad?</strong><br><strong>Hasse Berg, 67, pensionär, Nybro:</strong> "Det är alldeles för enkelt att bli skimmad, klart att alla är väl oroliga."Foto: Michaela Hasanovic
<strong>Är du orolig är att bli skimmad?</strong><br><strong>Dina Bavel, 17, student, Göteborg, Roz Bavel, 49, undersköterska, Göteborg:</strong> "Ja, tekniken går ju framåt, osäkerheten och otryggheten ökar. Systemet hänger inte med tekniken. Där i mellan så finns det glapp och då händer det säkert. Man ser att det händer och hör om det."Foto: Michaela Hasanovic
<strong>Är du orolig är att bli skimmad?</strong><br><strong>Peter Knutas, 60, IT-branschen, Nynäshamn:</strong> "Ja, det förekommer ofta. Sedan läser jag om det och hör från kompisar som har råkat ut för det. Jag har inte själv råkat ut för det trots att jag har varit utomlands men det kan bero på en viss försiktighet."Foto: Michaela Hasanovic

– I första hand brukar vi fråga människor om de har möjlighet att be en vän om hjälp, för det är det lättaste. Men om de står alldeles ensamma finns det en ”emergency cash and card service” man kan ringa dygnet runt. Då kan man få ut pengar på specifika betalningsställen, säger Janina Pfalzer.

I Sverige har de flesta uttagsautomater starkt skydd mot skimning, men nyligen har det poppat upp igen.

– Det har legat stilla i tre, fyra år. Men vi har haft några skimningar i Stockholm de senaste veckorna, säger Jan Olsson på Polisens nationella bedrägericenter.

 

Har du fått ditt kort skimmat utomlands? Maila till Dina Pengar och berätta.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!