Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Så skyddar du dig mot kortkapare utomlands

På semesterorter utomlands så finns risken att skimningsutrustning är monterad på uttagsautomaterna. Foto: Lorentz Brännström
På semesterorter utomlands så finns risken att skimningsutrustning är monterad på uttagsautomaterna. Foto: Lorentz Brännström
Jan Olsson, polisens nationella bedrägeriexpert. Foto: Polisen

I Sverige har kortkapning genom uttagsautomater, skimning, blivit ett sällsynt fenomen – men som turist utomlands är du hett villebråd. 

Därför gäller det att kunna slappna av i solstolen men vara vaksam när du plockar ut pengar. 

– Det finns tre miljoner uttagsautomater på Jorden och alla är inte säkrade – definitivt inte de som finns i Sydeuropa eller Asien, säger Jan Olsson, polisens nationella bedrägeriexpert. 

På den efterlängtade solsemestern kan det vara lätt att sänka garden och sätta hjärnan på viloläge. 

Det är då som du blir en sittande anka för skimningsligorna som monterar sin utrustning på uttagsautomater vid turiststråken. 

– Svårigheten är väl att skydda sig mot det här, säger Jan Olsson, polisens nationella bedrägeriexpert. 

Grundregeln: Täck över med handen

Men precis som du kan använda solskyddsfaktor för att minska risken att bli bränd så finns olika knep för att minska risken att förlora semesterkassan till de internationella, multikriminella ligor som sysslar med skimning.  

– Att lägga den andra handen framför handen du använder för att trycka in koden är det absolut viktigaste, säger Jan Olsson. 

 

LÄS MER: Polisen varnar för semesterbedragarna 

 

På det sättet kan din kod inte filmas av den eventuella mikrokamera som bedragarna monterat ovanför sifferplattan på uttagsautomaten.  

– Man kan även pilla lite på själva sifferplattan för att undersöka så att det inte är en identisk kopia som sitter monterad ovanpå den riktiga. I sådana fall är det den som registrerar din kod. Man kan även undersöka springan där man stoppar i  kortet. Där finns en plastdetalj, och sitter den löst så kan det vara utrustning som läser av magnetspårsinformationen på kortet. 

Pengarna plöjs in i organiserad kriminalitet

Om någon lyckas kapa ditt kort och tömma ditt konto hamnar inte dina pengar i fickorna på bättre behövande – utan hos multikriminella nätverk som använder dem till finansiering av annan brottslighet.  

– Ligorna är organiserade i olika led. Om de lyckas komma över din kortinformation skickas denna till kriminella på en kontinent där man inte använder sig av chip utan bara magnetspår. De för sedan över din kortinformation till magnetremsan på vita plastkort, går till en bankomat och tömmer ditt konto. De tar en procentandel av kontanterna och skickar sedan tillbaka resten till de ursprungliga bedragarna, säger Jan Olsson.

 

LÄS MER: Så skyddar du ditt bank-ID 

 

I andra typer av bedrägerier har man kunnat spåra hur pengarna går till finansiering av islamistiska terrornätverk, enligt Jan Olsson.

I Sverige har skimning genom att montera utrustning på uttagsautomater mer eller mindre upphört. 

– Vi har gjort omfattande insatser för att förebygga skimning på våra automater och har inte haft något sådant fall på flera år nu, säger Johanna Holst, kommunikationsansvarig på Bankomat AB. 

Om skimningen är ett faktum

1. Anmäl så fort det bara går. Vänta inte och se om kortet ska dyka upp, ring och spärra det direkt, tjänsten är öppen dygnet runt.

2. Kontakta din bank för att lösa praktiska problem.

3. Polisanmäl skimningen. 

Du är bara ansvarig för uttag och köp som du själv har gjort, om du inte förlorat ditt kort genom grov oaktsamhet, lämnat över det till någon annan eller inte spärrat kortet på en gång, skriver konsumenternas.se, en stiftelse som ger vägledning inom bank-, finans- och försäkringsområdet. 

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!