Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Så skapade Stordalen sitt företagsimperium

Harald Mix och Petter Stordalen är två av ägarna till nya Sunclass Airlines.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Foto: Filippa Rogvall
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Han började som en ovanligt flink jordgubbsplockare.

Under årens lopp har entreprenören blivit en gigant i bransch efter bransch.

Med yviga manér värdig en rockstjärna presenterar Petter Stordalen nya hotell, böcker och nu charterresor som ägare till Ving.

Petter Stordalen föddes i november 1962 i Porsgrunn i södra Norge. Pappan Knut var livsmedelshandlare och Petter fick tidigt börja hjälpa till i butiken.

Som 12-åring syntes hans namn i lokaltidningen: Peter Stordalen utsedd till Norges bästa jordgubbsplockare.

Vad kännetecknar en bra jordgubbsplockare? Snabbhet, god överblick, stark drivkraft?

Han uppfostrades enligt en ”jordgubbsfilosofi” som han burit högt genom livet. Det var ingen slump att han gav namn till sitt bolag Strawberry Group efter det saftiga röda bäret .

Petter Stordalen och fastighetsmiljardären Erik Selin presenterar ett nytt hotellprojekt i Göteborg.Foto: HENRIK JANSSON / GT/EXPRESSEN

Stordalen har berättat vad pappa Knut brukade säga angående jordgubbarna om sonen klagade över kvalitén:

– Du får sälja de jordgubbar du har, för det är de enda jordgubbar du kan sälja.

Stordalen har jobbat enligt den filosofin, säger han. Att alltid göra det mesta möjliga av de chanser som ges.

Blev storägare i Stureplansgruppen

Han byggde upp en av Nordens största hotellkedjor, Choice Hotels, med 200 hotell i Skandinavien och Baltikum. Hotellbolaget har cirka 17 000 anställda och en årlig omsättning på över tio miljarder kronor.

90 av hotellen finns i Sverige och Stordalen kan inte ofta nog bedyra hur mycket han gillar att göra affärer i vårt land. Han kallade sig en för ”en svensk i norsk kropp”.

Reseexperten berättar om att Ving nu får tre nya ägare.

När det gamla huvudpostkontoret vid Drottningtorget i Göteborg skulle förvandlas till ett hotell blev stadens starke man Göran Johansson (S) Stordalens bundsförvant. Han lär ha beskrivit norrmannen som en en ”god kapitalist”.

Man kan säga att de var samma andas barn, om än i olika generationer. Johansson gillade att få saker gjort, helst snabbt (som omstridda hanteringen av nya Gamla Ullevi), och det gör Stordalen också (Vingaffären var ett stenhårt race på fyra veckor enligt norrmannen).

Clarion Hotel Post hade invigning 2012 och två år senare avled Göran Johansson.

Gunhild Stordalen och Petter gifte sig 2010.Foto: GEJO FOTO, SWEDEN / /GEJO.SE/ALL OVER PRESS GÖRAN JOHANSSON

I Stockholm har Petter Stordalen under året blivit storägare i Stureplansgruppen med krogar, nattklubbar och hotell. Med 40 procent är han näst störste ägare efter koncernchefen Vimal Kovac.

Samtidigt expanderar Stordalens förlagsverksamhet Strawberry Publishing som även etablerat sig på svenska marknaden. Förlaget köpte snabbt över några av landets ledande förläggare från konkurrerande Bonnierförlagen.

Ännu har Strawberry inte presenterat någon svensk stjärnförfattare, men Stordalen och hans kompanjoner uppges ha lagt ett bud på rättigheterna till en fortsättning på Stieg Larsson Millenniumserie. Vem som skulle hålla i pennan i det fallet är oklart, men Camilla Läckbergs namn har nämnts.

Skrev över sitt miljardimperium på barnen

I nästa vecka är Stordalen för övrigt tillbaka i Sverige för att presentera en ny bok. Det är hans egen ”Äntligen vardag! Älska måndagar och uppnå dina mål” där Stordalen ger sina bästa tips för att lyckas i vardagen och avslöjar hemligheten bakom sina framgångar.

Hör Petter Stordalen berätta om satsningen.

Affärerna har gjort Stordalen förmögen, för att inte säga stenrik, och enligt ekonomisajten Kapital.no var han i början 2018 Norges nionde rikaste person med en förmögenhet motsvarande 21,5 miljarder kronor.

Men sedan har han skrivit över sitt hotellimperium på barnen Emile, Jacob och Henrik, samtliga i 20-årsåldern. Familjen bor i 1200 kvadratmeter stor lyxvilla i ett av Oslos finare kvarter. Han äger även en rejäl fjällstuga på 700 kvadrat i Åre, med mera.

Stordalens liv beskrivs ofta som en framgångssaga, men det saknas heller inte inslag av svärta. Hustrun Gunhilds långvariga sjukdom har fått stort uppmärksamhet, inte minst därför att paret själv varit mycket öppna och berättat om kampen i tv-intervjuer och tidningsartiklar.

Gunhild Stordalen, själv läkare, lider av bindvävssjukdomen systemisk skleros. För att försöka bekämpa sjukdomen har Gunhild Stordalen genomgått både cellgiftsbehandling och stamcellsbehandlingar. Hon berättade om sin kamp i boken ”Den stora bilden” som gavs ut för drygt ett år sedan.

Bytte bensintörstigt vrålåk mot elsportbil.

Namn: Peter Anker Stordalen

Född: 29 november 1962 i Porsgrunn i södra Norge

Familj: Hustrun Gunhild (sedan 2010), tre barn: Emelie, 27, Jakob, 22, och Henrik, 25.

Imperium: Byggde upp hotellkedjan Choice Hotels, utvecklar fastigheter, delägare i Stureplansgruppen, delägare i bokförlaget Strawberry Publishing, delägare i Vinggruppen.

Förmögenhet: Uppskattas i dag till cirka 12 miljarder kronor

Bilar: Bland annat Lexus hybridbil och en eldriven Sportmercedes med en prislapp på drygt tre miljoner kronor.

TV: Stordalen berättar om sin hustrus svåra kamp

Få de bästa analyserna och hetaste aktietipsen i Di TV.
Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!