Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Så ska svensken få biljätten på rätt kurs

Så ska svensken få Daimler på rätt kurs
Ola Källenius, koncernchef för Daimler-koncernen. Foto: SÖREN ANDERSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Ola Källenius Foto: Daimler AG / MediaPortal Daimler AG
Di:s reporter Karin Olander intervjuar Ola Källenius för DiTV. Foto: DiTV

Ola Källenius första 100 dagar som koncernchef för Daimler har inte varit lätta – vissa hävdar att svensken har ett av Europas tuffaste jobb.

Fordonsjätten blöder nämligen efter nedgång i försäljningen, börsfall och en brakförlust.

– Det är som att åka bergochdalbana. Vi måste både gasa och bromsa, säger Källenius till DiTV Motor.

I samband med bilmässan i tyska Frankfurt gav Ola Källenius sina första intervjuer efter att i maj ha utsetts till ny vd för Daimler. 

Di träffade honom i en hall där Mercedes-Benz har elbilar som huvudnummer. Företagets förhoppning är tio helt eldrivna bilar om tre år.

Källenius är medveten om att att det blir tufft på nya jobbet – och de första dryga tre månaderna har kantats av svårigheter.

– Det är bara att gilla läget. Det finns ingen bransch som är mer spännande att jobba i än bilbranschen just nu. Även om det är volatilt, säger Källenius till DiTV Motor. 

Första gången chefen inte är en tysk

50-åringen har klättrat till toppen efter att ha börjat som trainee på Daimler direkt efter ekonomistudierna på Handels i Stockholm, och en termin på St Gallenuniversitetet i Schweiz. 

Det är första gången Daimlers högste chef inte är en tysk.

– Det var styrelsen som fattade ett beslut i slutet av september förra året. Jag fick frågan: Ola här finns en chans, är du intresserad?  Det är naturligtvis en once in a lifetime-chans, och det fanns inget annat svar för någon som varit på Mercedes i 25 år än att säga ja och försöka göra mitt bästa, förklarar Källenius för DiTV Motor. 

Se det senaste avsnittet av DiTV Motor
Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!