Så ska regeringen stoppa fondfusket

Finansmarknadsminister Per Bolund hoppas kunna sätta stopp för fusket med falskt aktiv förvaltning med den lagrådsremiss som regeringen klubbar på torsdagen.
Foto: ERIK SIMANDER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Fondinformationen ska bli tydligare.
Foto: DN / TT NYHETSBYRÅN

Nu ska problemet med fonder som prissätts för högt stoppas.

Regeringen hotar med sanktioner för fuskande fondbolag, skriver SvD Näringsliv

Så kallade falskt aktiva fonder är ett utbrett problem i branschen. Det handlar om fonder som prissätts som aktiva, men som egentligen bara följer ett börsindex. Då kan de inte erbjuda den chans till överavkastning som annars är idén med aktiva fonder. Det innebär att de falskt aktiva fonderna har för höga avgifter. Fonder som är öppna med att de bara följer börsen, indexfonder, kostar betydligt mindre.

Expressen kunde senast i förra veckan berätta om HSB som erbjuder sina bosparare två fonder från Swedbank Robur. Fonderna är ett exempel på falskt aktiv förvaltning, och bör därför ha en lägre avgift. 


FRIDA BRATT: Du betalar för oxfilé men får varmkorv 


Finansmarknadsminister Per Bolund har flera gånger kritiserat fusket. I dag torsdag kommer regeringen att besluta om en lagrådsremiss som gör det svårare att ta ut höga avgifter för en falskt aktiv fond. Det skriver SvD Näringsliv.

"Har betalat för mycket"

– Det har funnits uppenbara problem med att människor har betalat för aktiv förvaltning av kapital men har fått passiv förvaltning. De har helt enkelt betalat för mycket och det tycker jag är orimligt, säger Per Bolund till tidningen.

Förslaget i lagrådsremissen ska tvinga fondförvaltare att lämna information om fondens aktivitetsgrad, det vill säga hur mycket man avviker från ett relevant jämförelseindex. Gör de inte detta väntar sanktioner, skriver SvD.

Förslaget tvingar fondförvaltare att lämna information om "aktivitetsgraden" som visar hur mycket fonden avviker från ett relevant jämförelse index. Informationen måste finnas tillgänglig på fondförvaltarnas webbplats, i informationsbroschyren och fondens årsberättelse. LÄS MER: Nej Skandia, kunderna vill inte ha dyra och dåliga fonder 

Sedan tidigare finns måtten "active share" och "tracking error" som kan ge en indikation på hur aktiv fonden är. Enligt Aktiespararnas defintion bör en fond som kallar sig aktiv ha en active share på över 60, medan tracking error bör ligga över 4. Måtten finns ofta i fondens årsberättelse, men är inte alltid lätta att hitta, något regeringen nu hoppas kunna ändra på. 

De nya reglerna föreslås träda i kraft 1 januari 2019. 

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!