Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Så ska regeringen stoppa bidragsfusk

Läget inom svensk ekonomi är fortsatt allvarligt men inte så illa som man befarat, menade finansminister Magdalena Andersson (S), på en pressträff i slutet av augusti.
Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN

Regeringen satsar på att stoppa skatte- och bidragsfusk, och hoppas samtidigt komma åt kriminella gäng.

Cirka 200 miljoner kronor öronmärks i höstens budget för att hjälpa myndigheter att minska fusket.

– Det är väsentliga summor som försvinner i medvetet fusk, säger finansminister Magdalena Andersson (S), till Dagens Nyheter.

Regeringen, tillsammans med Centern och Liberalerna, har kommit överens om en satsning på 189 miljoner kronor för att stoppa bidrags- och skattefusk i Sverige.

Finansminister Magdalena Andersson säger till Dagens Nyheter att ett av målen med satsningen är att strypa pengatillförseln för kriminella nätverk.

– Vi vill stoppa pengarna till de kriminella nätverken, oavsett om det är mc-gäng, klaner eller mer löst sammansatta nätverk, säger Magdalena Andersson (S) till DN.

Pengar till myndigheter

Varje år betalas 18 miljarder kronor i bidrag felaktigt ut, en betydande del till personer som medvetet lurar det svenska välfärdssystemet.

– Vi kommer att vara tydliga med att de här pengarna ska användas till att systematiskt och hårdare jobba med att stoppa fusket, säger Magdalena Andersson.

Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen, Pensionsmyndigheten, Centrala studiestödsnämnden (CSN) och Migrationsverket får 150 miljoner för att satsa på att stoppa bidragsfusket.

Skatteverket föreslås få 30 miljoner för att bekämpa skattefusk.

Statsminister Stefan Löfven presenterar satsningar på välfärden i höstens budget.
Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!