Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Så ska England-svenskar stöttas vid en hård Brexit

Foto: PARLIAMENTARY RECORDING UNIT HANDOUT / EPA / / EPA TT NYHETSBYRÅN
Foto: SVEN LINDWALL

Regeringen föreslår åtgärder för att mildra konsekvenserna vid en hård Brexit för hundra tusen svenskar i Storbritannien.

Avtal för sjukvård och pensioner ska fortsätta gälla under övergångsperioden.

Regeringen föreslår i en promemoria åtgärder för att mildra konsekvenserna på det sociala området om Storbritannien skulle lämna EU utan ett avtal, en så kallad hård Brexit.

Enligt socialdepartementet föreslås bland annat att fortsatta utbetalningar görs möjliga för personer som vid utträdet haft rätt till förmåner utbetalda till Storbritannien, och att bland annat försäkrings-, anställnings- eller bosättningsperioder från den tid då landet Storbritannien varit medlem i EU, och som legat till grund för förmåner, ska kunna läggas samman.

Vidare ska kostnader för vård i Storbritannien under en övergångsperiod kunna ersättas.

Den tillfälliga lagstiftningen föreslås tillämpas från och med den 30 mars 2019, det vill säga då Storbritannien ska utträda ur EU.

 

 

Kostnaderna ska täckas

Syftet är att säkerställa att enskilda personer inte plötsligt blir av med rätt till delar av sin pension eller annan förmån.

Även kostnader för vård som utförts i Storbritannien föreslås delvis täckas på samma vis som sker inom EU under en övergångsperiod.

Det bor och arbetar cirka 100 000 svenskar i Storbritannien.

Hur många som är pensionärer är inte känt, men man vet att det finns kring 2 400 personer med garantipension eller efterlevandestöd från Sverige och 23 000 har tjänat in till allmän pension och därmed får ett orange kuvert.

– Vid händelsen av en hård Brexit behöver vi säkerställa att människor inte kommer i kläm. Om man till exempel blivit akut sjuk på resa i Storbritannien, och får vård vid tiden för utträdet ur EU, ska man inte behöva drabbas på grund av att det inte finns ett avtal, säger socialminister Annika Strandhäll.

EU-minister Ann Linde:

– Vid en hård Brexit blir det särskilt viktigt att Sverige gör det vi kan för att underlätta för svenskar som bor i Storbritannien och britter som bor i Sverige.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!