Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

M:s nya storsatsning på försvaret – och polisen

Elisabeth Svantesson och Ulf Kristersson (M).Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN

Fortsatt satsning på jobbskatteavdrag, tredubbla rutavdraget, slopa värnskatten och låt färre betala marginalskatt föreslår Moderaterna i sin budgetmotion, på DN Debatt. 

Det här kan också bli den budget som riksdagen röstar igenom.
Då blir det också Sveriges statsbudget - oavsett vilka som regerar.

Den 12 december röstar riksdagen om budgeten oberoende hur det går i regeringsfrågan.

Om Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna väljer att inte rösta på sin egen budgetmotion, och i stället Moderaternas går M:s budgetmotion igenom.

Det innebär att om Stefan Löfven väljs till statsminister kan han tvingas förhålla sig till Moderaternas budget åtminstone under ett år.

På fredagen lägger Moderaterna fram sin budgetmotion inför riksdagen budgetomröstning på onsdagen den 12 december.

På DN:s debattsida presenterar partiledaren Ulf Kristersson och partiets ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson sin budget så här:

"I dag lägger vi moderater vår budgetmotion, förankrad i den gemensamma reformagenda som Alliansens partier gick till val på."

Det kan tolkas som en markering mot Annie Lööf och Jan Björklund som har diskussioner med Stefan Löfven om en eventuell samverkan.

Kan bli statsbudget

Kristersson och Svantesson skriver också:

"Det är en budget som tar tag i våra svenska samhällsproblem här och nu. Vi tar borgerliga och liberala reformer från ord till handling. Sverige har en övergångsregering, men ingen övergångsriksdag. Viktiga beslut kan inte vänta."

Om Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna väljer att inte rösta på sin egen budgetmotion den 12 december, och i stället röstar på Moderaternas går M:s budgetmotion igenom.

Det innebär att om Stefan Löfven blir statsminister kan han tvingas regera på Moderaternas budget.

Budgetmotionens fyra områden sammanfattas i debattartikeln. Satsa på jobb och tillväxt. Lägga resurser på lag, ordning och trygghet för att återupprätta samhällskontraktet. Håll ihop landet genom att satsa på migration, och stoppa dieselskattehöjningen på lantbruket. Samt lägga pengar på en långsiktig migrations- och integrationspolitik.

M: ”Det ska löna sig att arbeta”

En satsning är klimatpolitik. I sin budgetmotion skriver Moderaterna att de vill att Sverige blir ett föregångsland och vill därför satsa resurser på ”klimatforskning och infrastruktur för ett fossilfritt samhälle”.

En annan är att färre ska betala höga marginalskatter. 

”Sveriges långsiktiga tillväxtförmåga bygger inte minst på att vi är ett land där det lönar sig att arbeta och att välja de mest krävande utbildningarna. Dagens höga marginalskatter straffar dem som gör det. Det har vi inte råd med.”

Dessutom vill M närma sig ett avskaffande av värnskatten och utöka jobbskatteavdraget ”så att det lönar sig bättre för fler att gå från bidrag till arbete”.

Genom att tredubbla rutavdraget kommer fler arbeten att skapas menar partiet, som även satsar på pensionärerna genom att sänka skatten upp till 5,8 miljarder kronor under nästa år.

”Vi vill sänka skatten ytterligare för Sveriges pensionärer under mandatperioden.” fortsätter Kristersson och Svantesson i debattinlägget.

På Instagram sammanfattar Ulf Kristersson innehållet i debattinlägget:

”Vill man ha rejäla satsningar på försvar och polis, och dessutom liberala ekonomiska reformer, så ska man samarbeta med oss.”

https://www.instagram.com/p/Bqx3rpUBiwv/

M: ”Håll ihop Sverige”

I budgetmotionen vill Moderaterna även ”återupprätta samhällskontraktet” genom att satsa 18 miljarder kronor på försvaret mellan 2019 och 2021. Även polisen ska förstärkas med 10 000 nya anställda till år 2024 . Dessutom vill M öka välfärden genom att satsa fem miljarder kronor på landets kommuner och landsting under 2019. Hur detta skulle finansieras anges inte i debattartikeln.

En annan omdiskuterat område är migrationspolitiken som beskrivs som en ödesfråga. Här föreslår Moderaterna ”en särskild språkförskola för de barn som växer upp i familjer som inte talar svenska”. Hur denna språkförskola skulle fungera specificeras ej.

Moderaterna tar även ställning mot den rödgröna regeringens dieselskattehöjning på lantbruket och föreslår att ”avskaffa överindexeringen av drivmedelsskatter”.

På torsdagen presenterade Kristdemokraterna sin budgetmotion, och tidigare har Sverigedemokraterna släppt sin motion.

Under torsdagen meddelade även Socialdemokraterna att partiet inte lägger någon egen budgetmotion, utan hoppas på att C och L stöder övergångsbudgeten.

 

Såhär kan M:s budgetmotion bli Sveriges statsbudget

Den 12 december röstar riksdagen om budgeten, oberoende hur det går i regeringsfrågan.

Det viktiga är antalet mandat som fördelar sig så här i riksdagen.

 

S = 100, MP = 16, V = 28, C = 31, L = 20, KD = 22, M = 70 och SD = 62.

 

Om Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna väljer att inte rösta på sin egen budgetmotion, och i stället lägger dem på Moderaternas – samtidigt som Liberalerna och Centerpartiet lägger ner sina röster – då går M:s budgetmotion igenom.

 

Då får M-förslaget 154 röster och "vinner" över S+MP+V som totalt har 144.

 

Det innebär att om Stefan Löfven väljs till statsminister tvingas han förhålla sig till Moderaternas budget.

 

Detta inträffade efter förra valet också då Stefan Löfven tvingades att regera hela 2015 med Alliansens budget.

Alliansens budget gick då igenom med  Sverigedemokraternas röster som hjälp.

 

Ska övergångsbudgeten gå igenom 12 december måste Centerpartiet rösta på regeringens förslag under förutsättning att även Vänsterpartiet röstar på regeringen. Kombinationen V+S+MP+C får majoritet med totalt 175 röster.

 

Om bara L röstar på regeringens förslag så innebär det 164 mandat och då måste C lägga ned sina röster för att övergångsbudgeten ska gå igenom.


Den budget som antas 12 december kan ändras i detaljerna när vårbudgeten presenteras. Men skattenivåer och vissa andra  skatteregler kan inte ändras mitt under ett år.

 

Regeringen - vilken det nu blir - kan därmed först med 2020 års budget komma med större ändringar.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!