Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Så ser de nya sedlarna ut

Cecilia von Heijne är förste antikvarie vid Kungliga myntkabinettet. Foto: Ola Myrin
Vi skulle ha ett sammanhållet tema. Det som är nytt är att vi har personer som varit verksamma i väldigt sen tid, säger Riksbankens Leif Jacobsson. Foto: / KARLBERG MEDIA AB
Foto: Riksbanken

På måndag släpper Riksbanken nya sedlar och mynt.

Så här känner du igen de nya pengarna.

FAKTA

Detaljerna på de nya mynten

Enkronan: Utgörs av en kärna av stål med ett tunt ytterskikt av koppar. På framsidan porträtteras kung Carl Gustaf i profil. Baksidan pryds av lilla riksvapnet, valören och en solkorona.

Tvåkronan: Samma färg och material som enkronan. På framsidan porträtteras kung Carl Gustaf i profil. Baksidan pryds av lilla riksvapnet, valören och en virvelvind.

Femkronan: Guldfärgat mynt bestående av koppar, aluminium, zink och tenn. Framsidan pryds av kungens monogram. På baksidan syns lilla riksvapnet, valören och stiliserade vågor.

Källa: Riksbanken.

FAKTA

Detaljer om detaljerna på de nya sedlarna

100-kronorssedeln

Skådespelaren Greta Garbo pryder sedeln med tillhörande filmmotiv, däribland filmremsor och mikrotext med hennes roller. Baksidan utgörs av ett kollage med kända Stockholmsmotiv, respektive Södermanlands och Upplands landskapsblommor.

500-kronorssedeln

Operasångerskan Birgit Nilsson pryder sedeln med en bild från repetitionen av Valkyrian, en G-klav och mikrotext med hennes roller. På baksidan syns Öresundsbron som tillsammans med landskapsblomman prästkrage får porträttera Skåne.

Säkerhetsdetaljerna för sedlarna består bland annat av ett vattenmärke, en färgskiftande bild och ett band som skiftar motiv när du vickar på sedeln.

Källa: Riksbanken.

Riksbanken ömsar skinn. Sedlar och mynt byts ut i omgångar. På måndag den 3 oktober släpper banken de nya 100- och 500-kronorssedlarna.

Nykomlingarna har liksom de andra valörerna som redan släppts uppgraderade säkerhetsdetaljer. Det nya är bland annat en väl synlig färgskiftande bild med anknytning till personen som porträtteras på sedeln.

– Över tid så har papperet – bomullen, koppartrycket och vattenmärket hängt kvar. Det som är nytt är att man börjat jobba mer med de publika säkerhetsdetaljerna, vilket kom med eurons inträde, säger Mårten Gomer, sedelteknisk expert på Riksbanken.

Greta Garbo och Birgit Nilsson på de nya sedlarna

Riksbanksfullmäktige fattade 2011 beslut om temat för de nya sedlarna: kulturpersonligheter och svenska miljömotiv.

– Vi skulle ha ett sammanhållet tema. Det som är nytt är att vi har personer som varit verksamma i väldigt sen tid. Genomgående är att de här personerna varit verksamma under 1900-talet, säger Leif Jacobsson, projektledare för sedel- och myntutbytet.

Skådespelerskan Greta Garbo respektive operasångerskan Birgit Nilsson pryder de nya sedlarna. Och deras liv sätter också sin prägel på detaljerna i sedlarna. Riksbanken har som en säkerhetsdetalj listat alla deras roller i mikrotext.

Här är de nya mynten.Foto: Riksbanken

Riksbanken: ”Sammanhållet tema”

Cecilia von Heijne, förste antikvarie vid Kungliga myntkabinettet, ser en förändring gentemot den förra sedelserien - som innehöll både kungar, vetenskapsmän och kulturpersonligheter.

– Nu finns det ett tydligt tema: med genomgående svenska kulturpersonligheter. Temat på sedlarna betyder ganska mycket för hur man ser på sitt eget land och hur man vill att det ska representeras i världen. Det blir lite grand som ett visitkort för länderna, säger hon och konstaterar att temat återfinns även på andra håll i världen.

Även miljömotiven är ett återkommande inslag på sedlar.

– Under 1800-talet fanns det en massa privata banker som tillverkade egna sedlar. De hade stor konstnärlig frihet och lyfte ofta upp lokala detaljer, säger hon.

Bjuder in allmänheten

På måndag bjuder Riksbanken i Stockholm in allmänheten. Då finns chansen att växla till sig nya pengar. Nya enkronor, femmor och den återvändande tvåkronan släpps samma datum.

Motiven på de nya mynten känns igen från de nuvarande. Nytt är färgerna och en detalj som formgivaren Ernst Nordin ligger bakom.

– Temat för mynten är detsamma som tidigare: Sveriges statschef. Det som är tillagt är formgivarens tema: sol, vind och vatten. Tittar man noggrant ser man exempelvis stiliserade solstrålar på enkronan, säger Leif Jacobsson.

 

LÄS MER: Bli först med Sveriges nya mynt och sedlar

 

Cecilia von Heijne på Kungliga Myntkabinettet, är inte förvånad över att mynten innehåller så få nyheter:

– Man experimenterar inte särskilt med myntens motiv. Mynt är extremt konservativa. Om man tittar på romerska denarer, så liknar de våra mynt jättemycket. Kejsaren avbildas på ena sidan och så fanns det ett annat motiv på den andra. Det råder större konstnärlig frihet för sedlarna, säger hon.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!