Marie Ehrling, ordförande i Telia Sonera. Foto: Jonas LembergMarie Ehrling, ordförande i Telia Sonera. Foto: Jonas Lemberg
Marie Ehrling, ordförande i Telia Sonera. Foto: Jonas Lemberg
Telia Soneras aktie är strax före lunch ned med drygt 5 procent, till skillnad från Stockholmsbörsens breda index OMXSPI som stiger svagt, plus 0,2 procent. Foto: Izabelle NordfjellTelia Soneras aktie är strax före lunch ned med drygt 5 procent, till skillnad från Stockholmsbörsens breda index OMXSPI som stiger svagt, plus 0,2 procent. Foto: Izabelle Nordfjell
Telia Soneras aktie är strax före lunch ned med drygt 5 procent, till skillnad från Stockholmsbörsens breda index OMXSPI som stiger svagt, plus 0,2 procent. Foto: Izabelle Nordfjell

Så sänker fonden Telia Sonera

Publicerad

”Superblankarna” Muddy Waters har slagit klorna i Telia Sonera.

Den amerikanska fonden har tagit position för en nedgång i teleoperatören, och pressar aktiekursen med drygt 5 procent på en i övrigt stigande börs.

Telia Soneras aktie är strax före lunch ned med drygt 5 procent, till skillnad från Stockholmsbörsens breda index OMXSPI som stiger svagt, plus 0,2 procent.

Orsaken till det kraftiga kursfallet är att den amerikanske hedgefonden Muddy Waters tagit en stor blankningsposition i Telia Sonera.

Ska ha mörkat fler skandaler

I ett öppet brev anklagar Muddy Waters Telia Sonera för att ha mörkat ytterligare oegentligheter förutom de som avslöjats i Eurasien.

"Samtidigt som Telia Sonera har gett viss transparens gällande oegentligheterna i Uzbekistan så har bolaget inte offentliggjort sannolikheten för att bolagets övriga verksamheter i Eurasien och Nepal lider av liknande problem, och i en massiv omfattning", skriver Muddy Waters.

Enligt fonden kan Telia Sonera ha betalat så mycket som 17 miljarder kronor i mutor i Eurasien och Nepal.

Ordföranden räknar med nya avslöjanden

När Telia Sonera tidigare i höstas meddelat att det delvis statligt ägda bolaget drar sig ur sju omdiskuterade marknader i Eurasien, sa ordförande Marie Ehrling till Dina Pengar att det var långt ifrån säkert att skandalerna var över.

– Jag tror alls inte att alla detaljer finns kända ännu, men det är också saker som vi inte känner till som bolag, sa Marie Ehrling.

Jagar efter bolag som mörkar problem

Hedgefonden Muddy Waters söker aktivt efter bolag som vilseleder marknaden eller ägarna, och spekulerar därefter i en nedgång genom blankning.

Blankning är en typ av handel som går ut på att mot en avgift låna en aktie, sälja den och sedan köpa tillbaka den billigare innan den lämnas tillbaka till ägaren.

Muddy Waters ryktbarhet kommer framför allt ur att fonden framgångsrikt letat upp kinesiska bolag som dolt kostsamma problem. Namnet härstammar ur ett kinesiskt ordstäv om att fånga fisk i grumliga vatten.

Fondens grundare, amerikanen Carson Block, rankades 2011 som en av världens 50 mest inflytelserika tänkare av nyhetsbyrån Bloomberg.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen