Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Så påverkas unga av den nya budgeten

Magdalena Andersson: Det här innehåller budgeten
Finansminister Magdalena Andersson presenterade höstens budgetproposition under morgonen.Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN

I dag presenterades regeringens budgetproposition för hösten. I den rekordstora satsningen fanns det flera saker som direkt kommer att ha en effekt på unga. 

Ett utvidgat körkortslån är en av de satsningar som presenteras. 

 – Många jobb kräver att man har körkort, samtidigt är det jättedyrt att ta, sa Magdalena Andersson tidigare i dag. 

Den rekordstora höstbudgeten presenterades av finansminister Magdalena Andersson under måndagsmorgonen. Budgeten innehåller satsningar på 100 miljoner kronor för att hantera effekterna av coronapandemin och en rådande lågkonjunktur.

Förslagen bygger på en överenskommelse mellan regeringspartierna, Centerpartiet och Liberalerna. Flera av förslagen kommer att påverka ungdomar. 

Här är några av förslagen:

 Körkortslån

I budgeten presenteras en ökad satsning på körkortslån för unga mellan 19-20 år. 

Satsningen ska underlätta för ungdomar, med avslutad gymnasieutbildning, vid ansökningar till jobb där körkort krävs.

Arbetsgivareavgifterna

Arbetsgivaravgiften för unga kommer även att kraftigt sänkas för företagen. Regeringen hoppas på så vis att fler unga får behålla sina jobb. 

Det är en satsning som fram för allt riktar in sig på de branscher som haft det tuffast under corona-krisen. Men de är även tänkt att det ska hjälpa fler unga in i arbetslivet.

Utbildning och skola

I budgeten presenterades en satsning på nya utbildningsplatser, med prioritering på de områden där det råder brist på folk. Vilket är främst inom skola och vård. Från och med 2021 ökas antalet nya utbildningsplatser med 55 000.  

Totalt får skolan 1,7 miljarder i riktade satsningar. Språklyft i förskolan, läxhjälp och förbättringar i utsatta områden, presenteras bland annat i budgeten.

Med dessa satsningar hoppas man hantera den utbildningsskuld som drabbat många elever under coronapandemi, samt utöka undervisningstider för eleverna. 

 

Ekonomen om budgeten: ”Fokuserat för mycket på att spendera pengar”
Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!