Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Så påverkas du av valresultatet

För oppositionen i Labour ser det ut att bli ett katastrofval. CNN:s Scott McLean rapporterar.
Boris Johnson tillsammans med sin hund, Dilyn, vid vallokalen.Foto: FRANK AUGSTEIN / AP TT NYHETSBYRÅN

Boris Johnson och hans konservativa parti tar hem majoriteten i Storbritanniens parlamentsval. 

Här svarar experterna på hur det kan komma att påverka Sverige – och vad svenskar i Storbritannien bör ha i åtanke framöver. 

Frågan om brexit stod i fokus när Storbritannien gick till nyval. På fredagsmorgonen står det klart att Tories har vunnit en egen majoritet, när rösträkningen nästan är klar.

Därmed är det högst troligt att premiärministern fortsätter med sina planer om ett utträde ur EU före den sista januari.

För Sveriges och EU:s del innebär beskedet en viss säkerhet om vad som komma skall. Boris Johnsons vinst innebär till exempel att Storbritannien kan fortsätta med planen om utträde ur EU före den sista januari nästa år. Därtill kommer premiärministern även att ta tillbaka det avtal som förhandlades fram med EU i höstas.

Enligt tre experter som Expressen varit i kontakt med gäller det dock att vara beredd på förändring. Dagens val, om resultatet blir detsamma som vallokalsundersökningen, kan nämligen leda till stora omställningar för svenskarna.

Det innebär valresultatet för brexit

• I och med att de Konservativa får en egen majoritet så kommer utträdesavtalet att godkännas och Storbritannien kommer av allt att döma att lämna EU den sista januari 2020.

• Nu måste britterna förhandla om sitt framtida förhållande med EU.

• Storbritannien följer i praktiken alla EU-regler under den övergångsperiod som kör i gång den 1 februari och tar slut den sista december 2020 om inte parterna kommer överens om att förlänga övergångstiden. Boris Johnson har sagt att han vill se ett nytt handelsavtal på plats inom ett år.

Så påverkas den svenska kronan

Alexandra Strålberg är chefsekonom på Länsförsäkringar. Enligt henne kan valbeskedet ge en god effekt för kronan och marknaden, som stärks av att ha ett tydligt besked att gå efter.

– Att Boris Johnson tar hem majoritet innebär att marknaden känner sig mer trygg och att osäkerheten har minskat. Då kan Johnson gå vidare med alla förhandlingar på ett enklare sätt, säger Alexandra Strålberg.

Alexandra Strålberg är chefsekonom på Länsförsäkringar.Foto: Kristoffer Marchi

Hon fortsätter:

– Tories vill ha ett större avståndstagande från EU, men eftersom det är det mest kända alternativet är det en säker väg att gå. 

Så påverkas shoppingen

Vad det gäller shopping i Storbritannien kommer unionen att behålla det nuvarande avtalet med EU fram tills 31 december 2020. Däremot är det svårt att förutse hur situationen blir därefter.

– Det går inte att förutspå om det blir samma villkor för till exempel e-handeln som när vi handlar med exempelvis Kina. Utan ett avtal som reglerar förhållandet till annat än att Storbritannien är ett land utanför EU, så kommer vi som handlar från Storbritannien möjligen att behöva betala både brittisk moms och importmoms, säger Frida Bratt, sparekonom på Nordnet.

Frida Bratt är sparekonom på Nordnet.Foto: NORDNET / nordnet

Hon tillägger att även pundet kan stärkas av Boris Johnsons seger. Därmed kan kronan fortsatt stå svag gentemot den brittiska valutan.

 – Det skulle bland annat göra brittiska varor dyrare för oss, säger Frida Bratt.

Så påverkas du som jobbar i Storbritannien

Enligt Jaan Paju, docent i juridik vid Stockholms universitet, kan Boris Johnsons vinst innebära problem för svenskar som arbetar i Storbritannien.

Jaan Paju är docent i juridik vid Stockholms universitet.Foto: Stockholms universitet / Stockholms universitet

Ett snabbt utträde ur EU, kan innebära att svenska medborgare måste beviljas uppehållstillstånd för att få stanna kvar i landet. Sista ansökningsdatum som gäller är 30 juni 2021, men om Storbritannien och EU inte lyckas sluta ett nytt avtal före 2020 års utgång, vilket är osannolikt, bör man ansöka redan nu.

Ett sådant, så kallat pre-settled status, kan ansökas om på inrikesministeriets hemsida. Det kan dock innebära en hel del pappersarbete: 

– Då Home Office gör bedömningen att det underlag som framkommer av NIN (National Health Insurance Number) är tillräckligt ställs inga ytterligare frågor. Men då Home Office gör bedömningen att något är oklart ska du inkomma med pappersunderlag. Vilket tyvärr händer i ganska stor utsträckning, säger Jaan Paju. 

Så påverkas svenska studenter i Storbritannien

Studenter i Storbritannien har det lite enklare än de som arbetar, enligt Jaan Paju.

– För studenter är det enklare eftersom man troligtvis har ett antagningsbevis som kan användas för att söka brittiskt uppehållstillstånd, säger han.

För den som på sidan om studierna vill arbeta i landet kan det dock komma att krävas arbetstillstånd.

Utrikesredaktör Mats Larsson: ”Stort stöd för Boris Johnsons brexitpolitik”

Sent under torsdagskvällen släpptes en vallokalsundersökning som ger en fingervisning om hur det brittiska valet går. Utrikesredaktör Mats Larsson analyserar.

Statsvetaren Anna Michalski om resultatet i Storbritannien

Statsvetaren Anna Michalski om resultatet i Storbritannien: ”Vi får räkna med Storbritannien lämnar i slutet av januari”
Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!