Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Så påverkas vi i Sverige av Trumps handelskrig

Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: ANDY WONG / AP TT NYHETSBYRÅN

Handelskriget är i gång på allvar, när amerikanska tullar på kinesiska varor infördes i början av juli. 

Men hur påverkas Sveriges och din ekonomi av handelskriget?

Dina Pengars Frida Bratt reder ut.

Vad var det som hände i början av juli?

Den 6 juli klockan 06.01 svensk tid började USA:s nya tullar på kinesiska varor att gälla. Avgifterna uppgår till 25 procent på sammanlagt på produkter till ett värde av nästan 300 miljarder kronor. Varorna inkluderar högteknologiska produkter som industriella robotar och elbilar. 

Kina har svarat med att man så fort som möjligt kommer att svara med lika stora tullar mot amerikanska produkter,  jordbruksprodukter som sojabönor och whisky. 

Men kriget tycks inte stanna där. Donald Trump hotar också med tullar om 10 procent på varor för ytterligare 16 miljarder dollar de kommande veckorna, samtidigt som han hotat med tullar på varor för ytterligare 200 miljarder dollar om Kina svarar med motåtgärder. Den 11 juli presenterade Trump en konkret lista över varor som beläggs med tullar. 

Varför gör Trump det här?

Trump säger sig vilja skydda amerikanska jobb. Målet är att Kina ska upphöra med en politik som Trump menar gynnar kinesiska företag framför amerikanska. Med hoten hoppas man att Kina, som har USA som största exportmarknad, snabbt ska ge upp. Så har hittills inte varit fallet. 

Målet från amerikansk sida är att tvinga Kina att upphöra med en politik som enligt USA på ett otillbörligt sätt gynnar kinesiska företag. Förhoppningen är att det exportberoende Kina snabbt ska inse att ett handelskrig kostar mer än det smakar.

Men det är inte bara mot Kina som Trump riktar sina hot om handelshinder. USA har redan infört tullar gentemot EU på stål- och aluminiumprodukter, och EU har lovat att svara med tullar gentemot typiska amerikanska produkter som whisky, motorcyklar och majs. 

Vilka kan effekterna bli på USA:s och Kinas ekonomier?

Till att börja med kostar ett handelskrig amerikanska jobb. US Chamber of Commerce, USA:s största lobbyorganisation för näringslivet, har i en analys uppskattat att 760 000 amerikanska jobb är direkt hotade av de tullar som redan införts. Det var alltså innan tullarna mot Kina trädde i kraft på fredagen. Ett stort hot mot jobben är att priset på stål stigit som en följd av tullarna. Totalt kan 2,6 miljoner amerikanska jobb vara i fara om Trump gör verklighet av alla hot mot Kina och EU, enligt organisationen. 

Bara de tullar som infördes på fredagen kan ge negativa effekter motsvarande 0,2 procent av Kinas BNP, enligt Nordeas analytiker. En rådgivare vid Kinas centralbank sade på fredagen att tullarna kommer ha en "begränsad effekt" på Kinas ekonomi, enligt nyhetsbyrån Direkt. 

Vad kan effekten bli på världsekonomin?

USA och Kina är två av världens viktigaste ekonomier. Påverkas de påverkas också världsekonomin. OECD har varnat för att ett eskalerat handelskrig kan bromsa den högkonjunktur världen är inne i. Samtidigt ser vi redan små tecken på att konjunkturen både i världen och Sverige är på väg att vända ned. Ett handelskrig skulle kunna påskynda den utvecklingen. 

Men det är inte bara de direkta effekterna på tillväxten från minskad handel som påverkar. Ökar den ekonomiska osäkerheten så får det också indirekta effekter. Företag kan börja skjuta investeringar på framtiden. Tyska Daimler, som tillverkar Mercedes, har redan flaggat för lägre vinst till följd av handelskonflikten.

Kan det här påverka mig?

Sverige är en liten exportberoende ekonomi. Påverkas världskonjunkturen påverkas också Sverige. I samband med sitt räntebesked förra veckan påpekade Riksbanken risken för handelskrig som ett hot som kan komma att störa Riksbankens planer att höja räntan framöver. Det skulle i så fall betyda en ännu längre period med låga bolåneräntor. Särskilt om också den amerikanska centralbanken Fed tvingas pausa sina räntehöjningar. 

Hur påverkas mitt sparande?

Börsen har hittills tagit handelskriget med ro. Kinas "balanserade svar" på tullarna kan ligga bakom, och investerare hoppas därmed att landet ska fortsätta följa internationella handelsregler, skrivet Omni. 

Men eskalerar handelskriget så pass att det sänker tillväxten bör börsens tålamod med Trump vara slut. Börsen har ju gillar Trump hittills, med hans skattesänkningar, avregleringar och utlovade investeringar, därför har investerare haft överseende med hans hot om handelshinder.

Men nu är handelskriget verklighet, och börsen ligger alltid lite före den reala ekonomin. Backar inte någon part och handelskriget får pågå, så bör också aktiemarknaden på sikt påverkas. Därmed också ditt sparande i exempelvis globalfonder. 

Detta har hänt

Den 16 juni bekräftade Donald Trump en ny omgång 25-procentiga tullar på kinesiska varor. I en första runda drabbas 818 kinesiska varor för 34 miljarder av 25-procentiga tullar. Mobiltelefoner och tv-apparater har undantagits, enligt Reuters.  

När andra rundan av tullar kommer är oklart, men då handlar det om ytterligare 284 kinesiska varor värda 16 miljarder dollar. 

Sammanlagt blir det alltså enligt beslutet tullar på totalt 1 102 kinesiska varor för 50 miljarder dollar. Får inte Trump gehör från Kina kan ännu fler varor hamna på listan. 

Kina meddelade under gårdagen att man avser införa tullar på amerikanska varor samma dag, 6 juli. 

USA har tidigare infört tullar på stål- och aluminiumvaror från EU. 

Avgifterna är 25 procent på stål och 10 procent på aluminium. EU-kommissionen meddelade en vecka senare sina motåtgärder, färdiga för införande i juli.

Sex G7-länder har gått samman i hård kritik mot USA:s ståltullar. 

Källa: SVT, Reuters

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!