Världsmarknadspriset för råolja fortsätter falla – mot rekordlåga nivåer. Foto: Axel ÖbergVärldsmarknadspriset för råolja fortsätter falla – mot rekordlåga nivåer. Foto: Axel Öberg
Världsmarknadspriset för råolja fortsätter falla – mot rekordlåga nivåer. Foto: Axel Öberg
Annika Winsth, chefsekonom på Nordea, menar att utvecklingen är positiv för svensk del. Foto: NORDEA PressbildAnnika Winsth, chefsekonom på Nordea, menar att utvecklingen är positiv för svensk del. Foto: NORDEA Pressbild
Annika Winsth, chefsekonom på Nordea, menar att utvecklingen är positiv för svensk del.  Foto: NORDEA Pressbild
Men den önskar billigare bensin hoppas sannolikt förgäves. Foto: Henrik Isaksson/Ibl-AopMen den önskar billigare bensin hoppas sannolikt förgäves. Foto: Henrik Isaksson/Ibl-Aop
Men den önskar billigare bensin hoppas sannolikt förgäves. Foto: Henrik Isaksson/Ibl-Aop

Så påverkas du av rekordlåga oljepriset

Publicerad

Världsmarknadspriset för råolja fortsätter falla – mot rekordlåga nivåer.

Annika Winsth, chefsekonom på Nordea, menar att utvecklingen är positiv för svensk del.

Konjunkturen kommer att få sig en injektion – men den önskar billigare bensin hoppas sannolikt förgäves.

– Det kan bli marginellt billigare men skatteuttaget kommer att öka eftersom vi av miljöskäl inte vill att man ska använda fossila bränslen, säger Annika Winsth.

Vid lunchtid i dag kostade ett fat Brentolja – råolja av Nordsjökvalitet – drygt 33 dollar, enligt Bloomberg.

Det är den lägsta noteringen sedan 2004 och en dramatisk minskning sedan sommaren 2014 då världsmarknadspriset låg nära 120 dollar per fat.

Bakom det 18 månader långa prisraset ligger både ökad produktion och en maktkamp mellan de oljeproducerande länderna. USA har under det senaste decenniet ökat sin råoljeproduktion kraftigt i samband med att utvinning genom hydraulisk spräckning – på engelska "fracking" – slagit igenom i stor skala. Samtidigt har oljekartellen Opec till mångas förvåning valt att inte pressa upp priset genom att begränsa produktionen. Utbudskonkurrensen anses vara ett sätt för Mellanösterns oljeproducenter att försöka plocka marknadsandelar från stater som Ryssland, Brasilien och USA.

 

LÄS OCKSÅ: Prisökningen: 80 procent på två år

Positivt för svensk del

För den globala ekonomin är det fallande oljepriset positivt, menar Annika Winsth, chefsekonom på Nordea. Konjunkturen, inklusive den svenska, får sig en injektion.

– Den viktigaste slutsatsen man kan dra är att fler länder gynnas än missgynnas eftersom det är fler länder som konsumerar än producerar olja. För svensk del är vi en konsumerande nation och det är även våra viktigaste handelspartners. Konjunkturmässigt är det bra för Sverige och Europa. Vad gäller företagen beror det på vilken typ av företag du är. För företag med stora energikostnader är det bra medan det är sämre för företag som producerar energi. Det kommer till exempel slå mot vindkraften som blir mindre intressant att investera i när kostnaden för fossil energi minskar.

Under en turbulent torsdag på världens börser blev oljeprisets inverkan på världsekonomin tydlig. När Stockholmsbörsen störtdök var SAS en av få aktier som trotsade trenden, vilket analytiker tillskriver det sjunkande råoljepriset. I oljenationen Saudiarabien föll samtidigt Tadawul All Share Index med 4,1 procent till den lägsta nivån sedan december 2011, rapporterar Dagens industri.

Enligt Annika Winsth är det låga världsmarknadspriset en tuff – och inte enbart ekonomisk – utmaning för flera producentländer.

– Norge har skött sig exemplariskt och satt av från sina intäkter. Men i oroshärdar som vissa arabländer och Ryssland kan en ekonomisk kris ge en politisk kris. Många oljeproducerande länder har levt över sina tillgångar och behöver ett högre pris för att finansiera sina utgifter och hålla folk glada och nöja. Ryssland har tidigare gynnats oerhört av det höga oljepriset men när landet redan nu har en svag ekonomi så saltar detta ännu mer i såren.

 

LÄS OCKSÅ: Världsoro slår på bensinpriset

Marginellt billigare bensin

Medan producentländerna drabbas kan konsumentländerna njuta frukterna ett lägre oljepris medför.

– I grunden är det bra för konjunkturen, säger Annika Winsth.

Hon tror dock inte att oljeraset kommer att märkas av direkt i plånboken – i form av lägre bensinpris eller billigare flygbiljetter.

– Det kan bli marginellt billigare men skatteuttaget kommer att öka eftersom vi av miljöskäl inte vill att man ska använda fossila bränslen. Men för konsumenterna är ett lägre oljepris bra oavsett skattenivån.

 

LÄS OCKSÅ: Så förändras skatten 2016 – så påverkas du

 

Följ Dina Pengar på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen