Så påverkas du av en M+KD-budget

Finansminister Magdalena Andersson kan tvingas driva en moderat och kristdemokratisk ekonomisk politik.
Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN
Frida Bratt.
Foto: OLLE SPORRONG
KD-ledaren Ebba Busch Thor.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Statsminister Stefan Löfven.
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

Övergångsregeringen kan tvingas styra med Moderaternas och Kristdemokraternas budget. 

I så fall tvingas finansminister Magdalena Andersson att gå emot sitt egets partis kärnfrågor – och bland annat sänka skatter och höja taket för RUT-avdrag.  

– Deras budget bottnar i klassisk allianspolitik, säger Expressens Ekonomikrönikör Frida Bratt. 

Efter långa förhandlingar meddelade Centerpartiets Annie Lööf att det inte blir något samarbete med Socialdemokraterna. 

Under en presskonferens på måndagen sade C-ledaren att hon tvingats konstatera att resultaten av förhandlingarna inte håller för ett samarbete.

– Jag är genuint besviken över att S inte tog chansen till ett blocköverskridande samarbete, sa Annie Lööf. 

Liberalernas ekonomisk-politiske talesperson Mats Persson uppgav på måndagen att de inte kommer rösta på övergångsregeringens budget på onsdag. Men partiledaren Jan Björklund lämnade ett annat besked efter Annie Lööfs presskonferens. 

”Vi har ännu inte tagit beslut om hur vi röstar i budgetomröstningen på onsdag eller hur vi röstar i en omröstning om Stefan Löfven som statsminister”, skrev han på Twitter. 

Så tvingas övergångsregeringen styra med M+KD-budget

På tisdag samlas partirådet för att ta beslut i frågan – men som det ser ut nu kommer övergångsregeringen leda landet med en M+KD-regering som just nu är det mest troliga alternativet. 

– Det innebär bland annat att finansminister Magdalena Andersson måste sänka skatter genom utökat jobbskattavdrag och höjd brytpunkt. Jag kan inte se framför mig att hon tycker det är en bra situation, säger Expressens Ekonomikrönikör Frida Bratt.

Moderaternas och Kristdemokraternas budget

Satsning på klimatforskning och infrastruktur för ett fossilfritt samhälle

Färre ska betala höga marginalskatter. 

Steg för att avskaffa värnskatten under nästa mandatperiod 

Tredubblat RUT-avdrag ska bidra till att skapa fler enklare jobb

Ytterligare ett jobbskatteavdrag på totalt 10 miljarder kronor årligen. De som arbetar ska få sänkt skatt med upp till 210 kronor i månaden.

18 miljarder kronor satsas på försvaret under perioden 2019–2021, varav tre miljarder kronor tillförs under nästa år. Försvarsbudget ska vara 2 procent av BNP

 Sänka pensionärers skatt med 5,2 miljarder kronor om året 

Höja brytpunkten till 42 000 kronor i månaden för att betala statlig skatt. 

Öka antalet polisanställda med 10 000 till 2024, vilket Moderaterna vill åstadkomma genom höjda polislöner och gratis polisutbildning  

2019 vill partiet öka resurserna till välfärden med fem miljarder kronor till Sveriges kommuner och landsting


Moderaternas och Kistdemokraternas ekonomiska politik skiljer sig hårt jämfört med Socialdemokraternas motsvarighet. Både M och KD vill sänka skatten på löneinkomster – där M vill införa ett sjätte jobbskatteavdrag medan KD vill återställa det som den rödgröna regeringen trappade av på inkomster över 50 000 kronor, och införa en rad jobbskattsavdrag som riktas till nyanlända, föräldrar och till personer som kommer tillbaka till arbetsmarknaden. 

Vill höja brytpunkten och taket för RUT-avdrag

Därtill vill man höja brytpunkten och taket för RUT-avdrag. 

– Sedan kan ju den regering som det slutligen blir lägga en ändringsbudget i början av nästa år. Det innebär att man kan få fram sina politiska förslag, till exempel sakpolitiska frågor såsom ändringar i föräldraförsäkringen eller mer pengar till en kommun. Men man kan inte justera skatter eftersom den måste justeras i början av budgetåret. Folk måste veta man ska betala för skatt, säger Frida Bratt.

KD-ledaren Ebba Busch Thor och Moderaternas partiledare Ulf Kristersson.
Foto: ALEX LJUNGDAHL


Just skattefrågan är huvuddraget i Moderaternas och Kristdemokraternas budget. 

– Den bottnar i klassisk allianspolitik och det är de dragen som funnit med under hela valrörelsen. I skattesänkningsområdet så har allianspartierna haft liknande åsikter och även Sverigedemokraterna vill se en liknande sådan politik, säger Frida Bratt. 

Kristdemokraternas ekonomisk-politiska talesperson Jakob Forssmed har berättat att deras gemensamma budgetreservation innehåller skattesänkningar för 20 miljarder kronor under 2019 med bland annat sänkt skatt för pensionärer. 

– De har inte glömt bort pensionärerna. Deras förslag för att sänka skatten för dem kommer omfatta fler pensionerar. Man vill ju utöka jobbskattsavdragen och skulle man då inte sänka skatten ytterligare för pensionärer så skulle skatteklyftan inte minska, säger Frida Bratt. 


”SD har lite allianspolitiska drag”

SD har meddelat att de kommer stödja budgeten från Moderaterna och KD. En av anledningarna var att sänkt tak för a-kassa – vilket gick emot deras politik – inte fanns med i M+KD-budgeten. 

Sverigedemokraternas ekonomiska politik har en del likheter med både Moderaterna och Kristdemokraterna. 

– Även SD vill höja taket för RUT-avdrag och de vill sänka skatter och återställa brytpunkten. De har lite allianspolitiska drag i sin budget vad gäller plånboksfrågor, säger Frida Bratt. 

Hur skiljer sig deras budget med Socialdemokraternas? 

– Väldigt hårt. Det är därför vi ser att Stefan Löfven inte har kunnat tillmötesgå Annie Lööfs krav som vill se skattesänkningar. Det skulle vara väldigt svårt för S att förklara en sådan politik eftersom man höjt skatterna under den gångna mandatperioden. S vill sänka skatten för pensionärer, men inte för lönetagare. Jag tror också arbetsrätten är en sådan svår fråga. Det är kärnfrågor där de har tagit en sådan tydlig position under den gångna mandatperioden. 

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!